Elke dag lekker

Voor het derde jaar werd begin deze maand de verkiezing van het ‘Kookboek van het jaar’ gehouden. Winnaar van 2009 in de categorie Nederlandstalig is het boek Twaalf maanden lekker eten, een uitgave van Albert Heijn. Naar verluidt klonk er bij de bekendmaking protest in de zaal. Een Albert Heijnboek? Boeh (schijnt iemand echt geroepen te hebben).

Een verrassende keuze was het zeker. Ten eerste is het eigenlijke doel van zo’n kookboekenprijs om de handel van uitgevers en boekhandels op te krikken. Die trekken met deze winnaar aan het kortste eind. Ten tweede leek de juryvoorzitter, culinair journalist Felix Wilbrink, al bij de nominaties bevooroordeeld: „Het is een gotspe, het bedrijf wat ons van de seizoenen afhaalde komt nu met een goed seizoenskookboek”.

Ten derde ging er nog de mare dat het boek niet nieuw zou zijn, maar een heruitgave van de gelijknamige Albert Heijn-bestseller uit 1987. Dat laatste is echter beslist niet waar. Ik heb beide boeken naast elkaar gehouden, en herkende in het nieuwe boek hooguit drie, vier van de recepten uit het oude.

Onder die paar gouwe ouwe zit een recept voor gegratineerde boerenkool. Ik schoot in de lach toen ik het zag. Het was het lievelingsgerecht van mijn oude huisgenoot T. Hij at het zeker twee keer per week, en ik kon maar niet begrijpen wat nou de aantrekkingskracht was van boerenkool met kwark, rozijnen en komijnekaas.

Op die jaren-80-boerenkool na staan er dus volkomen eigentijdse recepten in het boek. Ik kan de keuze van de jury dan ook best begrijpen. Tussen het overweldigende aanbod aan hippe kookboeken, de een nog bijzonderder dan de ander, is er veel te zeggen voor een goed basiskookboek. Gewoon elke dag lekker eten. Daar gaat het toch om?

Voor 4 personen:

30 gram boter

2 uien, gesnipperd

600 gram panklare boerenkool

4 eetlepels rozijnen

1 eetlepel azijn

450 gram magere kwark

200 gram belegen Goudse komijnekaas, geraspt

Verwarm de oven op 200 graden. Smelt de boter in een ruime pan fruit hierin de uien zachtjes 3 minuten. Schep de boerenkool door de uien en bak de groente al omscheppend 2 minuten mee. Schep de rozijnen en 150 ml water door de boerenkool en stoof de groente zachtjes 5 minuten. Breng op smaak met azijn, zout en peper. Roer in een kom de kwark en de helft van de kaas door elkaar. Schep de helft van de boerenkool in een ingevette ovenschaal. Verdeel de helft van het kwarkmengsel erover. Herhaal de lagen en strooi de rest van de kaas erover. Bak het gerecht in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. (Lekker met gebakken of geroosterde aardappels.)

Janneke Vreugdenhil

Janneke schrijft deze week over de nieuwste kookboeken. Op nrc.tv bakt ze groentenchips

    • Janneke Vreugdenhil