Een baviaan met honger

A baboon seen as it climbs inside a car at Cape Point on the outskirts of Cape Town, South Africa, Tuesday, Nov. 24, 2009. Visitors heading to South Africa premier holiday destination during the 2010 World Cup maybe worried about becoming victims of the country's high crime rate but they are more likely to find themselves robbed or mugged by a rather furry kind of felon: baboons. (Photo/Schalk van Zuydam)
A baboon seen as it climbs inside a car at Cape Point on the outskirts of Cape Town, South Africa, Tuesday, Nov. 24, 2009. Visitors heading to South Africa premier holiday destination during the 2010 World Cup maybe worried about becoming victims of the country's high crime rate but they are more likely to find themselves robbed or mugged by a rather furry kind of felon: baboons. (Photo/Schalk van Zuydam) AP

De autoriteiten in Kaapstad maken zich zorgen. Dat er 420 bavianen, verdeeld over 17 groepen, ronddwalen door de toeristische buitenwijken, was bekend. Maar nu lijken de bavianen steeds agressiever te worden. En dat terwijl het WK voetbal – en een stad vol toeristen – voor de deur staat.

Gisteren ging het mis. Een bende van 29 bavianen overviel vier auto’s in de wijk Simonsstad, gelegen aan zee. Baviaan ‘Fred’, leider van de groep, opende autoportieren en sprong via ramen naar binnen, op jacht naar broodjes en snacks. Hij roofde een tas leeg terwijl een echtpaar vreesde voor hun paspoorten.

Andere bendelenden sprongen op motorkappen en autodaken, zoekend naar een weg naar binnen. Een meisje schreeuwde het uit toen er een door het achterste zijraam naar binnen glipte. Ook toeristen die hun auto stopten om het schouwspel te bekijken werden belaagd. „We hebben een hele dag besteed aan het redden van toeristen”, zegt een van de vrijwilligers die de bavianenplaag in toom moeten houden.

Volgens Zuid-Afrikaanse onderzoekers associëren de bavianengroepen in Kaapstad mensen en auto’s in toenemende mate met voedsel. De deskundigen vrezen dat het WK voetbal, met zijn vele argeloze toeristen die de primaten als lieve beestjes zien, de bavianenhonger alleen maar zal sterken.