Economie kort

Beloning bestuurders woningcorporaties: plus 7 procent

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De gemiddelde beloning van bestuurders van woningcorporaties is vorig met 7 procent gestegen. Dat schrijft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. De cao-lonen bij woningcorporaties zijn in deze periode met bijna 3 procent verhoogd, zo blijkt uit de cao Woondiensten. Van der Laan geeft geen absolute cijfers over de beloningen. Zijn brief heeft zes bijlagen over beloningen en gouden handdrukken die stuk voor stuk als vertrouwelijk zijn aangemerkt. Van der Laan voelt zich door de getallen en stijgingspercentages gesterkt in zijn voornemen om de brutosalarissen van corporatiebestuurders onder de toekomstige nieuwe beloningsnorm voor de (semi)publieke sector van 181.773 euro te brengen.

Duitse bankier gaf geld aan armen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Als een moderne Robin Hood nam ze (tijdelijk) van de rijken en gaf het aan de armen. Maar haar heldenrol is nu voorbij. Een manager van een bankfiliaal in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is veroordeeld tot 22 maanden voorwaardelijke celstraf omdat zij 1,1 miljoen heeft kwijtgemaakt. De 62-jarige vrouw, werkzaam bij VR Bank, hielp armlastige klanten die in de problemen dreigden te komen doordat zij te lang rood stonden. Vlak voor de peildatum waarop hun kredietwaardigheid zou worden beoordeeld, maakte zij geld over van de rekeningen van rijke klanten naar de rekeningen van mensen die te hoge schulden hadden. Tussen december 2003 en februari 2005 boekte de ex-manager in totaal 7,6 miljoen over. De vrouw boekte de bedragen snel terug, maar sommige klanten hadden zo veel schulden dat zij niet alles meer kon terugboeken. Zo verdampte er in totaal 1,1 miljoen.

Bartels Advocaten is failliet verklaard

UTRECHT. De rechtbank in Utrecht heeft advocatenkantoor Bartels failliet verklaard. Volgens de rechter is gebleken dat het bedrijf is opgehouden te voldoen aan betalingsverplichtingen. Advocaat Dion Bartels, die zich opwierp als belangenbehartiger van gedupeerde beleggers in zaken als Palm Invest en Partrust, laat weten erop te vertrouwen dat zijn kantoorgenoten hun klantenportefeuille zoveel mogelijk mee kunnen nemen naar hun nieuwe praktijkadressen. En dat de schade voor klanten zoveel mogelijk beperkt wordt. De tuchtrechter schorste Bartels al als advocaat op verzoek van de Orde van Advocaten in Utrecht, omdat zijn bedrijfsvoering niet op orde was. (ANP)