De project- coördinator

Denise Sliepen (24)Studie: international business and languages, Hogeschool Zuyd (2003-2007)Werk: projectcoördinator bij Mercedes Benz Maastricht Woon-werk: 45 minuten met autoBrutomaandsalaris: 2.400 euro

Wat voor werk doet u?

„Ik werk bij de klantenservice van Mercedes Benz in Maastricht. Dat kun je zien als een dienst zoals de ANWB ook aanbiedt, maar dan voor onze eigen klanten. Als het moederbedrijf Daimler met een nieuwe service komt, dan kijk ik waar we dat het beste kwijt kunnen.”

Hoe is uw Duits?

„Ik spreek Duits, Nederlands en Engels voor mijn werk. Ik heb de eerste veertien jaar van mijn leven in Duitsland gewoond, dus dat spreek ik even goed als Nederlands. Mijn ouders zijn Nederlanders en ik voel me ook meer Nederlander. Het is handig dat ik beide culturen ken, omdat het moederbedrijf Duits is.”

Heeft u daarom voor een internationale studie gekozen?

„Nee, dat had geen directe invloed. Het was prettig dat de studie talen en bedrijfseconomie combineerde. Vervolgens zag ik natuurlijk wel in dat mijn kennis van Duitsland en Nederland een sterk punt is, dus dat zet ik wel in. Als scriptie schreef ik een communicatieplan voor de VVV van Zuid-Limburg, waarin stond hoe ze zich meer op Duitse toeristen konden richten.”

Wat is het grootste verschil tussen de arbeidscultuur van Nederland en die van Duitsland?

„De hiërarchie. In Duitsland is hiërarchie veel belangrijker. Er wordt van je verwacht dat je doet wat er gevraagd wordt. Als Nederlander heb ik daar soms moeite mee. Je creativiteit wordt weggedrukt. Ik heb nu een niet-Duitse manager. Dat scheelt weer.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk