China heeft vervuilers babymelk geëxecuteerd

Twee mensen die eerder dit jaar veroordeeld waren wegens het vervuilen van melkpoeder zijn gisteren in China ter dood gebracht. Vorig jaar werden ongeveer 300.000 kinderen ziek na het drinken van melk waarin melamine was gemengd. Ten minste zes kinderen stierven.

Melamine is een chemische component voor de fabricage van plastic, kunstmest of beton. Producent van de vervuilde kindermelk was het inmiddels bankroete bedrijf Sanlu Group. In januari dit jaar werden 21 directeuren en andere functionarissen van dit bedrijf berecht en veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de kwestie.

Volgens een verklaring van de rechtbank, geciteerd door het staatspersbureau Xinhua, werd de eerste veroordeelde, Zhang Yujun, geëxecuteerd „wegens de misdaad van het in gevaar brengen van de openbare veiligheid door gevaarlijke middelen”. De ander, Geng Jinping, was veroordeeld wegens het produceren en verkopen van giftig voedsel.

Volgens het vonnis produceerde Zhang meer dan 770 ton met melamine vervuilde melkpoeder, waarvan hij meer dan 600 ton verkocht tussen juli 2007 en augustus 2008. Geng verkocht meer dan 900 ton vervuilde melkpoeder, aldus Xinhua.

Overigens werd de vrouw die algemeen verantwoordelijk wordt gehouden voor het schandaal veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De woede van veel nabestaanden en familieleden van vergiftigde kinderen richtte zich op deze voormalige algemeen directeur van Sanlu, Tian Wenhua. Zij zeiden na het uitspreken van de vonnissen eerder dit jaar dat zij zich bedrogen voelen, omdat de vrouw niet wordt geëxecuteerd. Tian bekende eind vorig jaar schuld aan feiten waarop niet de doodstraf staat. (Reuters, AP)