Burgernummer op je pols? Wat?!

Een actie tegen de opslag van vingerafdrukken leidt tot ophef en irritatie.

Getatoeëerde burgerservice- nummers zouden associaties oproepen met de oorlog.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) doet aangifte tegen de verspreiders van een folder die burgers oproept hun burgerservicenummer op de linkerarm te laten tatoeëren. Een brochure met deze oproep is de afgelopen dagen in de brievenbus beland van een onbekend aantal inwoners in 13 plaatsen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Reden voor de aangifte is dat de vormgeving van de folder vrijwel identiek is aan die van overheidsbrochures. Op de folder staat: „Het Nieuwe Rijk gaat verder dan u denkt.”

De verspreiders van de folder, die zich burgerinitiatief 2 Plus 2 Makes 4 noemen, verzetten zich zich tegen de opslag van vingerafdrukken. In de folder wordt verwezen naar de verplichte afname van vingerafdrukken bij Nederlanders die een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Dit gebeurt sinds 21 september. De vingerafdrukken worden opgeslagen in een centrale database.

De brochure suggereert dat het bij wijze van proef nu ook mogelijk is om kosteloos het burgerservicenummer op de arm te laten tatoeëren. ,,Doordat u hiermee nog eenvoudiger geïdentificeerd kunt worden, vergroot dit uw gemak o.a. aan de balie en bij internationale vluchten.”

De makers van de brochure communiceerden gisteravond alleen anoniem per e-mail en noemden het „niet in het belang van de actie” om hun namen te noemen. De aangifte van Bijleveld is volgens hen „volstrekt kansloos, omdat het hier duidelijk een persiflage betreft”.

Op de website van Binnenlandse Zaken verscheen gisteren een waarschuwing aan burgers om de brochure niet als een oproep namens de overheid te beschouwen. Volgens Bijleveld is de folder smakeloos, omdat die associaties zou oproepen met de Holocaust. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kregen gevangenen in concentratiekamp Auschwitz ter identificatie een nummer op hun onderarm getatoeëerd. „Deze actie suggereert dat de overheid bezig is met een dergelijk beleid voor identificatie. Daar zijn wij niet van gediend”, aldus een woordvoerder.

Op de website www.hetnieuwerijk.nl staat een petitie tegen de opslag van vingerafdrukken, die onder andere is ondertekend door acteur en zanger Bob Fosko en tatoeëerder Henk Schiffmacher. Fosko tekende omdat hij een publiek debat wil over de mate waarin de overheid ingrijpt in de privacy van burgers. „Het afnemen van vingerafdrukken gaat mij nogal ver. Er wordt van mij ondertussen een digitale dubbelganger gebouwd. Ik heb het idee dat ik hierdoor constant als een potentiële verdachte wordt beschouwd”, aldus Fosko. Hij zegt de associatie met de Holocaust zelf niet te hebben gelegd. „Dat was in ieder geval niet zo bedoeld.”

Discussieer meer over de actie via nrcnext.nl