Bijna zo alledaags als een echte homevideo

scene uit de film Paranormal Activity (2007) FOTO: E1 Entertainment E1 Entertainment

Paranormal Activity Regie: Oren Peli. Met: Katie Featherston, Micah Sloat. In: 55 bioscopen.**

Computerprogrammeur Oren Peli zette in zijn vrije tijd en op eigen kosten een horrorfilm in elkaar à la The Blair Witch Project, met twee kennissen in de hoofdrol, opgenomen in zijn eigen appartement. Geen studio zag er wat in, totdat Steven Spielberg zich over de film ontfermde. Hij raadde Peli wel aan om een nieuw, steviger einde voor de film te bedenken.

Dat is goed gelukt. De spectaculaire laatste beelden van Paranormal Activity zorgen ervoor dat de kijker de bioscoop tollend verlaat – en even vergeet dat in de anderhalf uur daarvoor de spanning meestal ver te zoeken was.

Paranormal Activity pretendeert te zijn samengesteld uit teruggevonden homevideo’s. Katie en Micah zijn een jong stel dat in hun huis last heeft van mysterieuze geluiden. Hij koopt een videocamera die hij laat draaien terwijl ze slapen. De opnamen laten inderdaad onverklaarbare verschijnselen zien. Niet echt verrassend voor Katie, want zij blijkt al haar hele leven met een demon te kampen (Hij: „Dat had je me wel even mogen vertellen voordat we bij elkaar introkken.”) Omdat de boze geest het specifiek op haar heeft gemunt, heeft het ook geen zin om uit de woning vertrekken. Toch blijft het raar dat de twee niet eens proberen om een nachtje elders door te brengen.

Eenvoudige middelen als een openslaande deur en een voetafdruk moeten voor de schrik zorgen. Maar dat lukt niet echt, al was het maar omdat zoiets in The Blair Witch Project eerder en veel beter te zien was.

    • Peter de Bruijn