Bel, en straatlicht gaat aan

Klimaatvriendelijk bezuinigen kan, blijkt in Duitsland. Daar kun je de lantaarnpalen, uit na negen uur, met je mobieltje weer even aan zetten. Veilig en zuinig.

De 141 straatlantaarns in het landelijke dorpje Schwelentrup, halverwege Osnabrück en Hannover, gaan ’s avonds om negen uur uit. Na die tijd kun je met je gsm een nummer bellen, het nummer op de dichtstbijzijnde lantarenpaal intoetsen en de straat wordt vijftien minuten lang verlicht.

Dit milieuvriendelijke idee kwam van inwoner Dieter Grote, eigenaar van een reclamebureau.

Zijn vrouw vond het vervelend dat hun dochters in het donker over straat moesten, omdat de straatverlichting wegens bezuinigingen al vroeg uitgingen: „Op een tentoonstelling zag ik een oud muntapparaat voor huiselijk stroomgebruik. Dat bracht me op het idee van ‘licht op aanvraag’.”

We lopen door Schwelentrup en precies om negen uur doven de straatlantaarns. Grote pakt zijn gsm met voorgeprogrammeerde nummers, drukt één toets in en een vrouwenstem zegt: „Ihre gewählte Leuchtstrecke wird jetzt aktiviert”. Vrijwel tegelijkertijd licht een wit vakwerkhuis op de achtergrond op, doordat de lantaarnpalen weer branden.

Het nutsbedrijf van buurstad Lemgo ontwikkelde de software en modems voor schakelkasten in de straten. De 1.200 inwoners kunnen zich via www.dial4light.de of telefonisch laten registreren. Volgens Grote zouden drukknoppen of lichtdetectors bij lantarenpalen niet werken wegens vandalisme, bewegende boomtakken of voorbij vliegende/lopende dieren. Nadeel is nu dat sommige nummerstickers verborgen gaan achter verkiezingsplakkaten.

Schwelentrup, deelgemeente van Dörentrup, ligt tussen glooiende heuvels, weilanden en bossen. Bürgermeister Friedrich Ehlert vertelt dat de gemeente zeven jaar geleden moest bezuinigen en de straatverlichting korter liet branden: „We zijn nu bezig Dial4Light in de hele gemeente te installeren.” Hij is een groot voorstander en cijfert met zijn calculator allerlei getallen tevoorschijn. In acht maanden is er 1.231 euro bespaard, ongeveer het jaarverbruik van vier huishoudens. Voor heel Dörentrup is dat op jaarbasis ruim 8.000 euro. Wel stelt Ehlert dat het vooral aantrekkelijk is voor kleine plattelandsplaatsen, waar veel inwoners ‘met de kippen op stok gaan’. Toch is er grote mediabelangstelling uit binnen- en buitenland; van Time, Business Week en televisiezenders uit bijvoorbeeld Zwitserland, Frankrijk en Dubai.

Tien inwoners hebben geklaagd over ‘donker Schwelentrup’. Eén vrouw berekende in een boze brief hoeveel het haar aan telefoontjes kost om de hond te kunnen uitlaten. Maar de meeste inwoners reageren positief.

Horst-Dieter Meijer, waard van Gasthaus Bürgerkeller, doet het licht zelfs aan voor zijn klanten als ze naar huis gaan: „Eerst hier in de straat en even later toets ik de rest van hun route in.” Maar een 80-jarige vrouw die met haar wandelstok de steile Sternberger Strasse inloopt, is minder enthousiast: „Voor mij als oudere is het onprettig. Ik heb geen mobiel en kom nu na negen uur het huis niet meer uit.”

Op de suggestie dat ze ook haar vaste telefoon kan gebruiken, reageert ze gelaten: „Ik weet niet of dat kan.”

    • Lex Veldhoen