AZ moet nu strijden voor Europa League

AZ player Stijn Schaars reacts towards the end of the group H Champions League soccer match against Olympiacos in Alkmaar, Netherlands, Tuesday, Nov. 24, 2009. (AP Photo/Peter Dejong) AP

AZ0Olympiakos Piraeus0

Scheidsrechter: Undiano (Sp). Toeschouwers: 16.213.

AZ speelde gisteravond zijn laatste Champions-Leaguewedstrijd in Alkmaar. Door het gelijkspel tegen Olympiakos Piraeus kan de ploeg van trainer Ronald Koeman zich niet meer plaatsen voor de volgende ronde. Er was een overwinning nodig op de Grieken om uitzicht te houden op de achtste finales.

Het is de vraag hoe lang de voetballiefhebber in Noord-Holland moet wachten voordat er weer tegenstanders van het hoogste clubniveau uit Europa op bezoek komen. Veel zal afhangen van de investeringsdrift van de nieuwe eigenaar of AZ nog eens deelneemt aan de Champions League. De aandelen van de club kunnen ook in een stichting verdwijnen. De in Alkmaar geprezen Co Adriaanse heeft eens gezegd dat AZ nooit een topclub kan worden omdat een lange historie en een grote supportersschare ontbreken. Vooralsnog krijgt de oefenmeester gelijk.

Zelfs de kans om na de winter als nummer drie van de poule in te stromen in de Europa League is klein. Op 9 december moet AZ in de ‘Hel van Sclessin’ Standard Luik verslaan om niet helemaal te worden uitgeschakeld voor Europees voetbal. Een zware opgave. „Het wordt nog spannend daar”, voorspelde Ronald Koeman.

Trainer en spelers van AZ hadden ook gisteravond het idee dat ze het niveau van de Champions League aankunnen. „We waren eigenlijk alleen uit bij Arsenal heel duidelijk de mindere ploeg”, zei Koeman. Maar het gaat op het hoogste niveau juist om de details die het verschil maken en daarin schoot AZ te kort.

De onnodige nederlaag in Piraeus, waar AZ lang het beste van het spel had, de gelijkmaker van Standard in de 93ste minuut, en ten slotte de remise van gisteravond na weer een licht overwicht, hebben verstrekkende gevolgen. Koeman is juist aangetrokken voor de Champions League. Hij heeft met al zijn internationale ervaring AZ niet kunnen laten stunten in Europa. „In de duels met Olympiakos hadden we met iets meer slimheid, kwaliteit en rust doelpunten gemaakt”, stelde Koeman terecht. „Spelers van deze tegenstander zijn sluwer in het bespelen van bepaalde situaties in de wedstrijd.”

Koeman gaf doelman Sergio Romero gisteren nog een kans. Dat was riskant en onnodig met een uitstekend alternatief in de persoon van reservekeeper Joey Didulica. De Australiër zal nu beseffen dat hij het bijna nooit kan winnen van Romero. De doelman van de Argentijnse nationale ploeg stond ter discussie nadat hij zaterdag had geblunderd bij twee treffers van Roda JC, in de competitiewedstrijd die AZ overigens won. Na een nachtje slapen besloot Koeman zondag al dat hij de Zuid-Amerikaan weer het vertrouwen zou geven voor de wedstrijd tegen Olympiakos. Hoewel ook Koeman kon voorspellen dat de media de 22-jarige doelman de afgelopen dagen kritisch zouden volgen en hem daardoor extra druk bezorgden. „Sergio heeft vorig seizoen boven zijn kunnen gepresteerd”, verklaarde Koeman zijn ogenschijnlijke ommezwaai nadat hij zaterdag na het duel met Roda JC nog leek te overwegen Romero naar de bank te verbannen. „Het ging allemaal misschien wel te snel. Kampioen geworden, Argentijns elftal. We dachten dat hij al volmaakt was, maar dat is niet zo. Hij heeft in de voorgaande wedstrijden geen punten voor ons verdiend. Zo extreem als tegen Roda heb ik hem nog niet in de fout zien gaan.”

Tegen Olympiakos stond Romero weer onder de lat en hield hij zijn doel schoon. Een paar keer koos hij aarzelend positie bij hoge ballen van de flanken en ook zijn uittrappen waren niet altijd perfect. Toch liet Romero een paar reddingen zien waarmee hij AZ behoedde voor een nederlaag. Zoals in de 34ste minuut toen Jaouad Zairi alleen op hem afkwam en hij de bal keerde met zijn voeten. En ook een schot van Leonardo in de tweede helft verwerkte Romero goed. „Hij heeft ondanks de druk prima stand gehouden”, concludeerde Koeman.

Minder content kon de coach zijn over de afwerking van de aanvallers. Jeremain Lens, die in de persoonlijke duels wel fraaie staaltjes liet zien, was in de eerste helft drie keer slordig voor het doel van Olympiakos. Gejaagd door de wind, die afval van de tribune op het veld deed belanden, ging AZ ook in de tweede helft te gehaast op zoek naar een treffer. De thuisploeg – zonder de geblesseerde Mounir El Hamdaoui en Kew Jaliens – maakte zelfs in aanvallend opzicht vaak overtredingen en er ging te veel fout in het combinatiespel. Stijn Schaars, Niklas Moisander, Brett Holman en, door gebrek aan kracht als gevolg van ziekte, ook Moussa Dembélé, acteerden onder hun niveau. Dit alles speelde Olympiakos, tevreden met een punt, in de kaart. AZ had geen speler die het verschil kon maken, maar de ploeg die tot voor kort in Europa onervaren was op het hoogste niveau kon toch ook niet zo heel veel worden verweten.

Bekijk een samenvatting van het duel op nrc.nl/sport

    • Erik Oudshoorn