ANWB wacht op tarief in spits bij km-heffing

De ANWB vindt een discussie over de kilometerheffing niet zinvol zolang de hoogte van het spitstarief onbekend is. Dat heeft directeur Guido van Woerkom gisteren laten weten. De ANWB heeft de spitstarieven nodig om het wetsvoorstel goed te kunnen beoordelen. De organisatie zegt nog te onderzoeken hoe het wetsvoorstel uitpakt voor automobilisten, maar wil daar „ruim de tijd voor nemen”.

In het plan van minister Eurlings (Verkeer, CDA) voor de kilometerheffing is alleen een basistarief opgenomen. Het spitstarief, een opslag op het basistarief dat wordt geheven in de drukste uren op de drukste wegen van ons land, is nog onbekend. Juist dat tarief is interessant, omdat veel automobilisten ermee te maken zullen krijgen. Volgens Eurlings gaat 59 procent van de automobilisten er straks financieel op vooruit. Een opvallende conclusie nu het spitstarief nog onduidelijk is.

Het CDA liet maandag weten alleen een spitstarief rondom Amsterdam te willen invoeren. De partij wil zo voorkomen dat de ene na de andere gemeente een spitsheffing wil invoeren. Daarnaast is het systeem nu al ingewikkeld genoeg, vindt het CDA.

De Tweede Kamer praat vanavond en morgen met minister Eurlings over zijn begroting voor 2010. Daarbij zal het vooral over de kilometerheffing gaan. Oppositiepartijen SP, VVD en PVV zijn tegen. De VVD heeft een online-petitie opgezet. Ruim 20.000 mensen hebben inmiddels getekend.