16 miljoen terroristen

In de verontwaardiging die zich hier de afgelopen 24 uur uitte zat een ondertoon van wanhoop. Krijgen ze het in Den Haag dan nooit door dat we niet willen wonen in een collectieve staat van beschuldiging? Natuurlijk is dat niet de bedoeling van al die systeembedenkers. Maar dat is wel waar het toe leidt.

Alleen al de bedachtzaamheid van de Britse Human Genetics Commission mis je in Nederlandse overheidsdocumenten. Conclusie daar: in ieder geval geen DNA-databank met alle Britten.

Velen vragen zich af: wat is er nodig voordat voordat voldoende mensen opstaan en zeggen: nu is het genoeg geweest, eerst waarborgen en ontkoppeling voordat er één databit verder centraal wordt opgeslagen. Opdat de ambtenaren, systeembouwers en politici die steeds maar weer nieuwe databanken met alles-van-iedereen optuigen wakker worden?

Een nog veel grotere dreun dan die tatoeage-folder van gisteren, schrijven sommigen. Maar wat. Hieronder (met dank aan lezer Maarten Bakker) het waarschuwende werkstuk van een Duitse academie-student Alexander Lehmann. Stuur het door aan wie nog steeds zegt: ik heb niets te verbergen.

Du bist Terrorist from alexanderlehmann on Vimeo.

    • Marc Chavannes