Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Een gesprek met Roel de Graaf, teamleider van de Urker wijkagenten, over de gewelddadige dood van de jonge Dirk Post. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Franca Treur schreef een roman die voor een deel geïnspireerd werd door haar jeugdervaringen in het streng gereformeerde Meliskerke, in Zeeland. Netwerk ging met Treur terug naar de plaats waar zij opgroeide. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Onder meer een reconstructie van de gebeurtenissen tijdens het dancefeest afgelopen zomer in Hoek van Holland. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Het radioprogramma Theater van het sentiment ging afgelopen zomer al op zoek naar de nieuwe Michael Jackson; nu heeft de televisie zich op het idee geworpen. Betrokkenen vertellen. Ronald Giphart is ook een van de gasten, en tafelheer is Jan Mulder. Ned.3,19.30-20.08u.

Pauw & Witteman. Militairen in Uruzgan gingen op literair trainingskamp en schreven vervolgens hun eigen verhalen. En de bekendmaking van de Michelin-restaurantsterren van dit jaar.Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

A history of Scotland. Zesde van tiendelige serie. Waarin vanavond het verhaal van de Covenanters, een in 1638 opgericht verbond ter verdediging van het presbyterianisme. Het leidde tot een burgeroorlog, en tot de dood van koning Charles I en tienduizenden Schotten. BBC 2, 21.00-22.00u.

Louis Theroux: The city addicted to crystal meth. In Fresno, een stadje in de Central Valley van Californië, ontdekt Theroux dat daar bijna geen mensen zijn wier leven niet beïnvloed wordt door de goedkope en zeer verslavende drug metamfetamine. Hij bezoekt gebruikers thuis, loopt mee met de politie en bezoekt een afkickcentrum. Canvas, 21.10-22.10u.

This World: an Iranian ‘martyr’. Op 20 juni van dit jaar werd in de straten van Teheran Neda Agha Soltan door een lid van de Baseej-militie doodgeschoten. De met een mobieltje gefilmde opname van haar dood werd door miljoenen mensen over de hele wereld gezien. Het Iraanse regime geeft het Westen de schuld van haar dood; jonge Iraniërs zien in haar een martelaar van de protestbeweging. BBC 2, 22.00-23.00u.

informatief

IDFA Journaal. Sarah Meuleman praat met de Italiaanse filmmaker Erik Gandini over de macht van televisie en de manipulerende kracht van beeld. Gandini maakte Videocracy, een film over Berlusconi en diens grote invloed in de Italiaanse mediawereld. Ook een gesprek met Eyal Sivan, die met een documentaire over de Jaffa-sinaasappel het verhaal van het Israëlisch-Palestijnse conflict vertelt.Ned.2, 19.55-20.25u.

Ray Mears’s northern wilderness. Vijfde van zesdelige serie waarin Mears een hommage brengt aan de negentiende-eeuwse ontdekkingreiziger David Thompson, die in zijn eentje een groot deel van Noord-Amerika in kaart bracht. Hij verkende een handelsroute dwars door Canada van kust naar kust en zorgde voor het bestendigen van de grens met de Verenigde Staten. Mears doet een deel van de reis na, door de Rocky Mountains naar de Stille Oceaan. BBC 1, 20.00-21.00u.

Plat préféré: Toon Hermans. Historisch-culinair reisprogramma waarin Jeroen Meus de lievelingsgerechten van bekende mensen uit het verleden bereidt, op locaties die verband houden met die personen. Vanavond de ‘plat préféré’ van Toon Hermans, toemis broccoli oedang. Het gerecht wordt bereid door Toons favoriete chef, Anita Boerenkamp van Spandershoeve in Hilversum, het eerste Indonesische restaurant ooit dat een Michelinster kreeg.Canvas, 20.40-21.10u.

amusement

Joris’ showroom. Nieuwe serie portretten door Joris Linssen van bijzondere landgenoten. In deze eerste aflevering ‘Ridder Andries van Zwijndrecht’ die elke dag pannekoeken eet en als middeleeuwse ridder door het leven gaat. Ook: Ome Cor, 87 jaar jong en nomade. Ned.1, 22.30-23.05u.

Imagine: Dame Shirley Bassey – The girl from Tiger Bay. Documentaire over de meest succesvolle Britse artieste ooit. Met aandacht voor haar nieuwe plaat, waarop liedjes die voor haar geschreven werden door Gary Barlow, The Manic Street Preachers, Rufus Wainwright, Pet Shop Boys en James Bondcomponist John Barry. BBC 1, 23.35-0.35u.