Veiligheid Tamils baart VN ernstige zorgen

De marine van Sri Lanka heeft gisteren ten zuiden van het eiland vier vissersboten onderschept met 100 illegale migranten aan boord. Een woordvoerder van de marine Sri Lanka gaat ervan uit dat de schepen onderweg waren naar Australië. Dit is het land waar veel Tamils sinds het beëindigen van de 25-jarige burgeroorlog tegen de Tamil Tijgers, zes maanden geleden, naartoe proberen te vluchten.

In de nasleep van de oorlog bevinden zich nog altijd 136.000 Tamil vluchtelingen gedwongen in kampen. Zondag maakte de Sri- Lankese regering bekend dat deze vluchtelingen vanaf 1 december kunnen terugkeren naar hun woonplaatsen.

Het besluit werd gisteren toegejuicht door ondersecretaris-generaal van de VN, John Holmes, die net is teruggekeerd uit Sri Lanka. Holmes noemde het besluit van de Sri-Lankese regering „goed nieuws”. Tegelijkertijd zei hij dat de VN bezorgd zijn over de wijze waarop de Tamils naar huis zullen terugkeren.

Holmes zei dat het wenselijk was geweest als de Sri-Lankese overheden meer overleg hadden gevoerd met de vluchtelingen en hen in staat zouden stellen eerst te gaan kijken in hun gebieden van herkomst voordat zij terugkeren. Vaak is van de oorspronkelijke woningen niets meer over en zijn gebieden gevaarlijk door mijnenvelden. De VN spreken verder hun bezorgdheid uit over het feit dat de organisatie niet tijdig op de hoogte is gesteld van het besluit zodat de vluchtelingen assistentie kunnen krijgen bij hun terugkeer.

De VN dringen er al maanden bij de regering in Colombo op aan dat de vluchtelingen meer bewegingsvrijheid moeten krijgen. Nu willen de VN graag horen van de overheid in Sri Lanka hoe de registratie procedures zullen worden vormgegeven voor vluchtelingen die de kampen willen verlaten. De Sri Lankese overheid vermoedt dat zich tussen de vluchtelingen veel strijders van de rebellenbeweging Tamil Tijgers bevinden.

Volgens Holmes vermoeden hulporganisaties in het noorden van Sri Lanka dat 20 tot 30.000 Tamils de komende twee maanden nog niet naar hun dorpen kunnen terugkeren omdat mijnen nog niet geruimd zullen zijn of omdat basisvoorzieningen ontbreken. Holmes zei dat de VN de terugkeer van de Tamils met zorg zullen blijven volgen. (AP)