Sport kort

Gokschandaal in voetbalwereld: negen Italianen gearresteerd

ROME. Het gokschandaal in de voetbalwereld is ook doorgedrongen tot Italië. De Italiaanse politie arresteerde gisterochtend negen mensen op verdenking van illegale gokpraktijken. Vrijdag maakte de Duitse politie bekend dat ongeveer tweehonderd wedstrijden in Europa onder verdenking staan van fraude en gokpraktijken, waaronder drie Champions-Leagueduels en twaalf wedstrijden in de Europa League. Het zou gaan om duels in negen Europese landen, exclusief Italië. In Duitsland zijn inmiddels vijftien mensen aangehouden. In Zwitserland zitten twee mensen vast. De UEFA voert morgen in Nyon crisisberaad met de bonden van de betrokken landen. Ook FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft een buitengewone algemene ledenvergadering uitgeschreven. (ANP)

Söderling wint van Nadal in Londen

LONDEN. Tennisser Robin Söderling heeft gisteren voor een verrassing gezorgd in de ATP World Tour Finals in Londen. De Zweed versloeg bij zijn eerste optreden favoriet Rafael Nadal uit Spanje in twee sets, 6-4 en 6-4. Eerder dit seizoen won Söderling op Roland Garros ook al van Nadal. In de O2 Arena van Londen had de Zweed, die mee mag doen als vervanger van de Amerikaan Andy Roddick, op het officieuze WK maar iets meer dan anderhalf uur nodig om Nadal te verslaan. De andere wedstrijd in groep B ging tussen Novak Djokovic en Nikolay Davidenko. Die wedstrijd begon gisteravond laat. (ANP)

Kijk voor de uitslag en hoogtepunten op atpworldtour.com

Rosberg rond met renstal van Mercedes

STUTTGART. De Duitser Nico Rosberg rijdt komend seizoen definitief voor het Formule 1-team van Mercedes. De 24-jarige coureur werd gisteren gepresenteerd bij de nieuwe renstal. Rosberg reed de afgelopen vier jaar voor Williams. (ANP)

Twee voetbaltrainers ontslagen in Serie A

ROME. Twee voetbaltrainers zijn gisteren ontslagen in de Italiaanse Serie A. Bij Palermo werd Walter Zenga vervangen door Delio Rossi. Het ontslag was tamelijk verrassend. Palermo begon het seizoen zo goed dat de coach zelfs genoemd werd als toekomstig opvolger van José Mourinho bij Internazionale. Maar inmiddels staat Palermo twaalfde op de ranglijst. Bij Siena moest Marco Baroni plaatsmaken voor Alberto Malesani, voor de club al de derde trainer dit seizoen. Baroni is slechts drie weken werkzaam geweest bij Siena. Het aantal ontslagen trainers in de Serie A dit seizoen is daarmee op zeven gekomen. Daarnaast stapte Luciano Spaletti uit eigen beweging op bij AS Roma. Palermo-voorzitter Maurizio Zamparini staat sowieso niet bekend als een geduldig man. Hij ontsloeg in 22 jaar betaald voetbal al 29 coaches. (ANP)

Hockey: ‘hawk-eye’ bij Champions Trophy

LAUSANNE. De internationale hockeybond gebruikt de Champions Trophy voor mannen, die zaterdag begint, om te experimenteren met een uitbreiding van de videoarbitrage. Teams kunnen één keer per duel bij de video-umpire een arbitrale beslissing aanvechten. Voor scheidsrechters in het hockey is het al mogelijk bij twijfel videobeelden te laten bekijken door een assistent om eventueel een beslissing te herzien. Nu krijgen ook teams de mogelijkheid dat te doen. Het systeem, dat doet denken aan hawk-eye bij tennis, werd al toegepast in de Euro Hockey League. (ANP)

Tennisser Haase wint eerste ronde Helsinki

HELSINKI. Tennisser Robin Haase heeft gisteren zijn partij in de eerste ronde van een challengertoernooi in Helsinki, Finland gewonnen. De Nederlander versloeg de Slowaak Kamil Capkovic in twee sets, 6-2 en 6-2. Het is het tweede toernooi van Haase sinds hij is hersteld van een blessure. (ANP)