Pederast opnieuw uit dorp geweerd

De Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. heeft ook een gebiedsverbod gekregen in Utrechtse Heuvelrug. Hij is gisteren vetrokken uit deze gemeente.

De Eindhovense burgemeester Van Gijzel wilde Van der V. al in oktober uit zijn stad weren, omdat de pedoseksueel na het uitzitten van celstraf toezicht weigerde. Van Gijzel vreesde voor de openbare orde. De rechter vond dat niet overtuigend en schrapte het verbod. Omdat Van der V. via de gemeente geen woning vond, ging hij toch weg uit Eindhoven.

Burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug (Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn) denkt dat ‘zijn’ gebiedsverbod wel mag. In Eindhoven ging het om veronderstelde bedreiging van de man, Utrechtse Heuvelrug voert vrees voor recidive als grond aan. De reclassering acht het risico op een nieuw zedendelict groot, omdat Van der V. rondzwerft. Hij verbleef in een vakantiehuisje op een recreatiepark, waar volgens de gemeente veel kinderen komen.

Hoelang Van der V. daar heeft gewoond, is niet bekend. De gemeente hoorde van zijn verblijf toen de Riagg in Amersfoort hulp vroeg bij het vinden van opvang of huisvesting voor de man. Van der V. klopte zelf bij de zorginstelling aan en wist dat contact met de gemeente gelegd zou worden, zegt een woordvoerder van de Riagg.

Utrechtse Heuvelrug vindt dat Van der V. terug kan naar Eindhoven. Reclassering, geestelijke gezondheidszorg en gemeente willen met hem praten over opvang. In ruil moet Van der V. reclasseringstoezicht accepteren, maar dat heeft hij tot nog toe afgehouden.

De rechter heeft Van der V. eerder reclasseringstoezicht opgelegd, maar die ging in cassatie. Hangende een uitspraak is verplicht toezicht niet mogelijk.