Obama lijkt blanker als je het met hem eens bent

Is Barack Obama blank of zwart? Dat hangt van uw politieke voorkeur af. Mensen die het eens zijn met zijn standpunten schatten zijn huidskleur lichter in dan mensen die het niet met hem eens zijn – die vinden Obama donkerder. Dat blijkt uit onderzoek van een team van psychologen uit Chicago, New York en Tilburg, dat volgende week wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

In een van hun onderzoeken lieten de psychologen hun proefpersonen (voornamelijk blanke studenten) foto’s van Obama zien, in drie versies: één ongemanipuleerde, één waarbij de huidskleur van de Amerikaanse president kunstmatig wat lichter was gemaakt, en één waarbij hij juist wat donkerder was gefotoshopt. De vraag was welke van de foto’s de president het best weergaf, welke het duidelijkst zijn ‘essentie’ liet zien. Van de studenten die de licht gemaakte foto aanwezen, bleek 75 procent op Obama gestemd te hebben en 25 procent op McCain. Van de studenten die de donker gemaakte foto aanwezen, had 11 procent op Obama gestemd en 89 procent op McCain.

Racisme verklaart de resultaten niet: de onderzoekers hadden statistisch gecontroleerd voor zowel bewust racisme (‘zwarten zijn over het algemeen minder slim dan blanken’) als een speciale test voor onbewust racisme. Volgens onderzoekster Nicole Mead associëren mensen ook volledig los van huidskleur licht met ‘goed’ en donker met ‘slecht’ en verklaart dat de resultaten.