Noodtoestand Filippijnen na politieke moordpartij

** GRAPHIC CONTENT ** A police officer uses banana leaves to cover bodies which they recovered from a hillside grave in Datu Ampatuan, Maguindanao province, southern Philippines on Tuesday, Nov. 24, 2009. Philippine President Gloria Macapagal Arroyo placed two souuthern provinces under a state of emergency, giving security forces free hand to pursue gunmen who killed at least 24 people in one of the country's worst election massacres. (AP Photo/Aaron Favila) AP

De Filippijnse president Arroyo heeft vandaag in twee zuidelijke provincies de noodtoestand uitgeroepen nadat veiligheidstroepen 46 slachtoffers vonden van een politiek geïnspireerde moordaanslag. Het gaat daarmee om het ernstigste verkiezingsgeweld uit de geschiedenis van het land.

Politiemensen en soldaten troffen vandaag 22 lichamen aan van in een massagraf op een heuvel. Gisteren werden al 24 met kogels doorzeefde lichamen gevonden in de buurt van een slachtpartij in de provincie Maguindanao. Dit heeft de politie van de regio Centraal Mindanao gezegd.

Deze zuidelijk regio is verscheurd door gewelddadige politieke tegenstellingen en een jarenlang islamitisch opstand. Niettemin heeft de moordpartij van gisteren het hele land geschokt. Omdat zich onder de slachtoffer zeker 23 journalisten bevinden, spreekt een Filippijnse organisatie die de persvrijheid bewaakt over de ergste moordpartij op journalisten in de wereld.

Gisteren ontvoerden tientallen gewapende mannen de groep journalisten, aanhangers en familieleden van een lokale politicus, Ismael Mangudadatu. De groep was onderweg om zijn kandidatuur voor het gouverneurschap officieel te deponeren. De verkiezingen zijn in mei 2010.

Mangudadatu, die wegens bedreigingen zelf niet aanwezig was in het konvooi, heeft een machtige politieke rivaal van een andere clan, de Ampatuan, ervan beschuldigd achter de aanslag te zitten. Tussen de Mandudadatu en Ampatuan bestaat een langjarige vijandschap. Onder de doden bevinden zich de vrouw van Mangudadatu, Genalyn, en zijn twee zusters.

De president heeft leger en politie opdracht gegeven een klopjacht te openen op de daders. (AP)