Niet als bondscoach? Dan maar als privécoach

Peter Mueller is ontslagen als bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

Kopman Håvard Bøkko wil de Amerikaan als privécoach op Spelen van Vancouver.

„It’s over”, meldde een hevig aangeslagen Peter Mueller gistermiddag telefonisch vanuit Oslo. De Amerikaanse schaatscoach, die een contract had tot en met 2011, is door de Noorse bond op staande voet ontslagen omdat hij eind oktober tijdens een trainingskamp in Berlijn seksueel getinte opmerkingen zou hebben gemaakt tegen schaatsster Maren Haugli.

„Ik ben zeer teleurgesteld over het besluit van de bond”, aldus een officiële verklaring van Mueller. „In de media is gesuggereerd dat ik haar seksueel zou hebben geïntimideerd, maar dat heb ik niet gedaan.”

Mueller (55) – olympisch kampioen op de 1.000 meter in 1976 – won in dertig jaar als coach olympisch goud met Dan Jansen en twee keer met Bonnie Blair en Marianne Timmer. Na zijn aanstelling in 2003 als ‘forbundstrener’ trok hij het Noorse schaatsen uit een diep dal. Wereldtitels (2005) en wereldbekerzeges volgden. Mueller ontdekte in het dorpje Hol het talent Håvard Bøkko, en bracht de allrounder in zes jaar tijd geleidelijk naar de wereldtop.

„Er is geen trainer die ook maar in de buurt komt bij Peter”, reageerde de belangrijkste uitdager van Sven Kramer gisteren ontzet op het ontslag van zijn trainer, in de plaatselijke krant Hallingdólen. „Deze zaak is volledig uit z’n verband getrokken en had allang intern opgelost kunnen zijn.” Nauwelijks tachtig dagen voor de Spelen van Vancouver komt de voorbereiding van de enige Noorse medaillekandidaat (op 1.500, 5.000, 10.000 meter en ploegachtervolging) serieus in gevaar. Bøkko (22) overweegt het seizoen af te maken met Mueller als privécoach. „Sportief gezien zou dat de beste oplossing zijn.”

Voor de Noorse schaatsbond, gesteund door het Noors olympisch comité, is de breuk met Mueller na de beschuldigingen van schaatsster Haugli onomkeerbaar. De flamboyante Amerikaan bracht Legsie, zoals haar bijnaam luidde, vier jaar geleden naar de wereldtop. In 2007 raakte de kleindochter van oud-kampioen Sverre Haugli overtraind. Ze verloor het vertrouwen in Mueller en koos met haar broer Sverre voor Hans Trygve Kristiansen, de vroegere coach van onder anderen viervoudig olympisch kampioen Johann Olav Koss. De Noor geldt nu als belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Mueller. „Ik ga niet met hem trainen”, zegt Bøkko echter stellig. „Zijn methodes zijn van twintig jaar geleden.”

Mueller, niet bekend om zijn diplomatieke taalgebruik, zette de verhoudingen binnen het Noorse schaatsen dit seizoen op scherp. Hij voerde een verjonging door binnen de nationale ploeg, haalde Eskil Ervik terug en nam afstand van het kamp Haugli-Kristiansen. In Berlijn liet de coach Hege Bøkko, het 18-jarige zusje van Håvard, debuteren in de A-groep op de 1.500 meter. Ze was twee seconden sneller dan Maren Haugli in de B-groep. In Heerenveen koos Mueller bij de ploegachtervolging voor de pas 17-jarige Sverre-Lunde Pedersen ten koste van Sverre Haugli, die vorig seizoen een keer moest lossen bij zijn teamgenoten. Noorwegen, met een sterke Pedersen, eindigde als vierde.

Hoewel kopman Bøkko ook dit seizoen weer beter is geworden, stellen critici dat andere pupillen van Mueller achterblijven. Oud-topschaatsers als Ådne Søndrål en Geir Karlstad uitten de afgelopen weken steeds zwaardere kritiek voor de Noorse televisiezender NRK. Mueller traint in hun ogen te hard, een verwijt dat hem ooit ook in Nederland werd gemaakt. De coach verdedigde zich met cijfers: de Noren hebben met Bøkko eindelijk weer een medaillekandidaat op de Spelen en een favoriet voor het EK, in januari in Hamar. De jongeren in zijn groep verbeteren wekelijks hun persoonlijke records.

Mueller werd lang gesteund door Johan Kaggestad, manager van het Noors olympisch comité. In Heerenveen nam de voormalig coach van marathonloopster Ingrid Kristiansen vorige week voor het eerst enige afstand. Maar zelfs de Nederlandse masseur van de Haugli’s, Peet van der Meijden, had zo’n dramatische ontknoping niet verwacht. „Dit is een klap voor het hele Noorse schaatsen.”

    • Maarten Scholten