Nederland kort

Documentairemaker Rob Hof verdacht van subsidiefraude

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Justitie verdenkt de documentairemaker Rob Hof van fraude bij het aanvragen van Europese filmsubsidies. Hij kan niet worden aangehouden omdat hij spoorloos is verdwenen in Afrika. Hof, die twee jaar geleden de Zilveren Nipkowschijf won voor zijn documentaireserie Sporen uit het Oosten, is ook verdachte in het fraudeonderzoek rond ex-directeur Frank William van de Nederlandse Moslimomroep (NMO). Dat melden bronnen rond het onderzoek. Een woordvoerder van het functioneel parket zegt dat het onderzoek in de zaak William „in volle gang is” en meer aanhoudingen „niet worden uitgesloten”. Rob Hof heeft met zijn bedrijf Hof Filmproducties in 25 jaar meer dan honderd documentaires gemaakt, vooral over maatschappelijke thema’s.

GGD tevreden met eerste vaccinatiedag

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Tussen de 60 en 80 procent van de mensen die zijn opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep, is gisteren komen opdagen. Dat meldde de GGD Nederland na de eerste vaccinatiedag gisteren op basis van cijfers van zestien van de 28 GGD’s. „Dat is boven verwachting hoog”, zei GGD-directeur Laurent de Vries. In Amsterdam en Utrecht lag de opkomst een stuk lager, zo rond de 55 procent. Ruim een miljoen kinderen en huisgenoten van baby’s kunnen zich deze week laten inenten tegen de Mexicaanse griep.

De Vries betreurt optreden verzekeraar

Den Haag. Staatssecretaris De Vries (Defensie, CDA) betreurt het dat adviseurs van verzekeraar Burghthuys Adviesgroep bij militairen de indruk wekken dat zaken die Defensie regelt niet op orde zijn. Hij reageerde hiermee op het bericht dat deze ‘huisverzekeraar’ van de militaire vakbond VBM/NOV militairen een uitvaartverzekering aanbiedt, omdat Defensie niet altijd de kosten van repatriëring en begrafenis bij overlijden tijdens een missie zou betalen. Defensie betaalt die kosten wel volledig. De PvdA had om opheldering over de kwestie gevraagd. (ANP)

Drie verdachten uit Urk langer vast

Door onzer redacteuren

Rotterdam. De drie verdachten in de zaak van de vorige week in Urk dood aangetroffen 14-jarige Dirk Post worden langer vastgehouden. Dat besloot de officier van justitie in Lelystad gisteren. Een 15-jarige verdachte wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris van de rechtbank. Hij blijft minimaal 14 dagen vast. Voor de overige twee verdachten, van 12 en 13 jaar, verlengde de officier de inverzekeringstelling met drie dagen. Het lichaam van Dirk Post werd vorige week woensdag door voorbijgangers gevonden in het Urkerbos. Hij was vanaf dinsdagmiddag niet meer thuis geweest.