Nederland & Europa

VN zetten Europese Unie onder druk over klimaatplannen

BRUSSEL. De VN-coördinator voor het nieuwe klimaatverdrag, Yvo de Boer, roept de Europese Unie op duidelijk te maken of ze de beoogde reductie van CO2 in 2020 daadwerkelijk wil verhogen van 20 naar 30 procent. De Europese Unie heeft steeds gezegd daartoe over te gaan als andere landen ook ambitieuze reducties nastreven. Volgens de VN-coördinator heeft een grote groep landen die inmiddels toegezegd. Dat zei hij gisteren in Brussel. De Nederlander De Boer roemde de doelen van de Verenigde Staten, Rusland, China, Brazilië en andere landen. Hij verwacht dat regeringsleiders die doelen half december tijdens de klimaattop in Kopenhagen opnemen in een politiek akkoord. Dat moet enkele maanden later worden uitgewerkt tot een nieuwe versie van het zogeheten Kyoto-klimaatverdrag. (ANP)

Volg het nieuws over ‘Kopenhagen’ op nrc.nl/klimaat

Estland krijgt de euro waarschijnlijk in 2011

BRUSSEL. Estland is waarschijnlijk het eerstvolgende land dat de euro invoert. Het land kan daar in 2011 klaar voor zijn, zei eurocommissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) gisteren in een interview met een Oostenrijks tijdschrift. „Het land is goed op weg om te voldoen aan de criteria. Als alles goed gaat, kunnen we in juni 2010 groen licht geven voor het zeventiende lid van de eurozone”, zei Almunia. Landen die de euro willen invoeren, moeten voldoen aan criteria uit het Verdrag van Maastricht. Die gaan over overheidsschuld, inflatie en wisselkoersen. Estland had al in 2007 de eigen nationale munt, de kroon, willen inruilen voor de euro. Maar door enorme inflatie voldeed het land niet meer aan de voorwaarden. Die inflatie is aangepakt, terwijl de regering nu ook fors bezuinigt om overheidsschulden onder de EU-norm te brengen. (ANP)