Massa-ontslag TNT Post nabij

Werknemers van TNT Post willen geen salaris inleveren om banen te redden. Dat bleek gisteravond uit een onderzoek van de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en de Bond van Postpersoneel onder hun leden. De werknemers van TNT die lid zijn van de vakbonden, 11.000 van de 23.000, konden kiezen uit twee opties: inleveren van arbeidsvoorwaarden in ruil voor minder gedwongen ontslagen, of behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden met duizenden gedwongen ontslagen. Ruim 60 procent van de vakbondsleden stemde tegen verslechtering van arbeidsvoorwaarden. Die uitslag is kraakhelder, vindt bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke zaak. De leden „zitten al heel lang in onzekerheid en zien geen perspectief meer. Dan is de redenatie al snel: straks lever ik loon in, maar raak ik alsnog mijn baan kwijt.” Twee weken geleden stelde TNT Post in een brief aan de 23.000 medewerkers een loonsverlaging van 3,5 procent voor, in ruil voor het verdwijnen van ‘slechts’ 1.000 banen. Met de uitslag van gisteravond lijkt de weg vrij voor reorganisaties. Hoeveel banen er precies op het spel staan, is onduidelijk. Eerder noemde het bedrijf een aantal van 11.000 banen. (NRC)