Mag een rechter ook recht spreken vanuit een studio?

Tim van Oostenbrugge uit Utrecht is al jaren groot fan van mr. Frank Visser, ook wel bekend als ‘De rijdende Rechter’. Wat hij zich dan ook iedere keer weer afvraagt: „Kunnen rechters ook buiten de muren van de rechtbank hun beroep uitoefenen?” 

Letterlijk gesproken wel, figuurlijk niet, legt een juridische medewerker van de Raad voor de Rechtspraak uit. Nee, omdat rechtspraak bij wet geregeld is en strikt voorbehouden aan het ministerie van Justitie. Maar spreken we letterlijk over de plek waar recht wordt gesproken dan is het antwoord ja, want behalve in een rechtbank mogen er ook zittingen gehouden worden in een gemeentehuis, buurthuis of zelfs een gymzaal. Welke plekken precies als zogenaamde nevenzittingsplaats aangemerkt zijn, is ook allemaal in de wet geregeld. Een NCRV-studio is daar echter geen voorbeeld van.

Wat Frank Visser dan wel op televisie doet?

Een telefoontje naar de redactie van De rijdende rechter levert een antwoord van de jurist van het NCRV-programma, Sander Terstegge. „Zuiver juridisch gezien”, zegt hij, „treedt Frank Visser in het programma niet op als rechter maar als bindend adviseur.” Hij spreekt namelijk recht op basis van bindend advies, waarbij twee partijen in conflict afspreken dat het oordeel van Visser bindend is, wat er ook uitkomt. Strafzaken kunnen in het programma daarom niet behandeld worden.

Visser is in het dagelijks leven wel kantonrechter in Zaandam en vicepresident van de rechtbank in Haarlem maar feitelijk mag iedereen optreden als scheidsrechter bij een conflict, mits de twee partijen beloven zich bij het oordeel neer te leggen.

En wat als een van de ruziënde partijen zich na een uitzending toch niet houdt aan het oordeel v an meester Visser? Terstegge: „De twee partijen tekenen een contract, dus als dat gebeurt is er sprake van contractbreuk en kan naleving van dat oordeel worden geëist via de rechter.”

 

hanina ajarai

    • Hanina Ajarai