Kort nieuws Wetenschap

Ouderen vallen vaker bij slikken kalmerende pillen

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 24 nov. - Ouderen die antipsychotica, antidepressiva of benzodiazepinen gebruiken, lopen zo’n 40 procent meer risico om ten val te komen. Onder benzodiazepinen vallen veel kalmerende, slaap bevorderende en angst verminderende medicijnen. Canadese onderzoekers schreven hierover gisteren in de Archives of Internal Medicine. Een op de drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val, aldus de onderzoekers. Vallen veroorzaakt 85 procent van alle verwondingen waarmee ouderen in het ziekenhuis belanden, en 40 procent van alle verpleeghuisindicaties. Hoewel ze geen oorzakelijk verband suggereren tussen vallen en de medicijnen, raden de onderzoekers artsen aan terughoudend te zijn met het voorschrijven ervan.

Amfibieschimmel nu in Nederland

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 24 nov. - De schimmel die wereldwijd slachtingen aanricht onder amfibieën, komt ook voor in Nederland. Dat werd zaterdag bekend op de jaarlijkse RAVON-dag, het symposium van de Nederlandse stichting die zich met reptielen en amfibieën bezighoudt. Het is nog niet bekend hoe grootschalig de besmetting is, waar in het land dieren besmet zijn en om welke soorten het gaat. Op zijn vroegst zijn die gegevens in januari beschikbaar. In het onderzoeksproject, gefinancierd door het ministerie van LNV, werden duizenden monsters van amfibieën verzameld in Nederland en België. De schimmel Batrachochytrium dendrobatidis tast de huid van amfibieën zodanig aan dat ze aan een hartstilstand sterven.

Autowereldstekker

Door onze redactie wetenschap

rotterdam, 24 nov. - De Duitse brancheorganisatie Verband der Elektronik und Informationstechnik heeft in samenwerking met het Deutsche Institut für Normierung een standaard voor een intelligente zevenpolige stekker ontwikkeld waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Het is de eerste stekker die is voorgelegd aan de International Electrotechnical Commission. Als die akoord gaat, kan de Duitse stekker de wereldstandaard worden. Een Amerikaanse stekker met vijf pinnen is nog niet aangemeld. De oplaadpunten voor elektrische auto’s die nu door de NUON in Amsterdam worden geïnstalleerd hebben een ‘normaal’ tweepolig stopcontact.