Kort nieuws Kunst

Erven Dorens wint met ‘The Phone’ Emmy in New York

new YORK, 24 nov. - Het productiebedrijf van Beau van Erven Dorens heeft maandagavond in New York een internationale Emmy Award gewonnen voor het programma The Phone. De internationale Emmy’s zijn voor niet-Amerikaanse producties. In The Phone volgen deelnemers aanwijzingen die zij via een mobiele telefoon krijgen. Het programma werd in Nederland uitgezonden door de Avro en het idee is aan tientallen landen verkocht. RTL5 zou nieuwe afleveringen willen gaan uitzenden. The Phone is ontwikkeld door het productiehuis Park Lane. The Phone won in de categorie ‘non-scripted entertainment’. In die categorie won vorig jaar BNN’s De Grote Donorshow. Het Japanse Hoshi Shinichi’s Short Shorts was de beste komedie en het Deense The Protectors, over de Deense veiligheidsdienst, won in de categorie beste dramaserie. De beste tv-film was het Duitse The Wolves of Berlin. (ANP)

Biënnale Venetië 360.000 bezoekers

VENETIE, 24 nov. - De Biënnale van Venetië heeft meer dan 360.000 bezoekers getrokken, een record. Zondag sloot de manifestatie die op op 7 juni opende. De 53ste editie had als motto ‘werelden scheppen’. Daarbij ging het artistiek directeur Daniel Birnbaum zowel om kunst uit de gehele wereld als om de wereld waarin de kunstenaar leeft. In de Venetië waren 77 landen vertegenwoordigd. Videokunstenaar Fiona Tan (1966) verzorgde het Nederlandse paviljoen. (ANP)

Zweedse Sopraan Söderström dood

STOCKHOLM, 24 nov. - De Zweedse sopraan Elisabeth Söderström is vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden na een beroerte. Dat heeft haar echtgenoot maandag bekendgemaakt. Söderströms internationale loopbaan omspande zes decennia. Haar laatste optreden was in 1999. Volgens de Royal Swedish Opera had de sopraan „een unieke gave om het publiek te beroeren met zowel haar stem als haar acteerkunst”. (ANP)