Kort nieuws Economie

Betalen met PIN verdwijnt in 2012

Amsterdam, 24 nov. - Consumenten in Nederland kunnen vanaf 2012 niet meer betalen met PIN. In de plaats daarvoor komt een nieuw betalingssysteem waarbij mensen hun pas niet meer door een sleuf hoeven te halen maar slechts ergens in te steken. Klanten houden hun pincode. Currence, de eigenaar van PIN, heeft dat vandaag bevestigd. De banken in Nederland willen overstappen naar het nieuwe systeem, dat wordt gevoerd door de Amerikaanse creditcardconcerns Maestro en Visa. Op termijn is dit systeem voor banken goedkoper. Het zou ook minder gevoelig zijn voor fraude. In het nieuwe systeem hebben passen geen magneetstrip meer, maar een zogenoemde EMV-chip; 80 procent van de pasjes heeft nu al zo’n chip. (ANP)

Lagere omzet voor uitzendbranche

Amsterdam, 24 nov. - De omzet in de uitzendbranche is in de vier weken tot en met 1 november gedaald met 21 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gewerkte uren nam met 22 procent af. Dat maakte brancheorganisatie ABU vandaag bekend. In de technische sector was de daling het grootst, net als in eerdere periodes. In de medische sector was de daling het kleinst. De branche heeft het zwaar door de crisis, waardoor de vraag naar uitzendkrachten drastisch omlaag is gegaan. (ANP)

Heijmans bouwt stadspoort Efteling

Den Bosch, 24 nov. - Heijmans bouwt een nieuw kantoor en een ‘Magische Stadspoort’ voor attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel. Met de opdracht is een bedrag van 10 miljoen euro gemoeid. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Het kantoor wordt naar verwachting november 2010 opgeleverd. De Stadspoort is waarschijnlijk al in maart klaar. (ANP)