Kort nieuws Economie

Britse bank Lloyds doet omvangrijke aandelenemissie

Londen, 24 nov. - De Britse bank Lloyds wil met een omvangrijke aandelenemissie 13,5 miljard pond sterling (14,9 miljard euro) ophalen. Dat maakte de bank vandaag bekend. Lloyds hoopt met de kapitaalversterking te ontsnappen aan een steunregeling van de Britse overheid. Eerder dit jaar is afgesproken dat de Staat het risico op een pakket leningen overneemt van Lloyds. De bank vindt die garantieregeling nu echter te duur. Naast de aandelenemissie wil de bank een pakket leningen omzetten in kapitaal. Dit levert nog eens een kapitaalversterking van 8,5 miljard pond op. (ANP)

Industrie eurozone krijgt meer werk

Luxemburg, 24 nov. - De industriële sector in de eurozone heeft in september meer opdrachten binnengekregen dan in augustus. Dat heeft het Europese bureau voor de statistiek Eurostat vandaag bekendgemaakt. Het aantal nieuwe orders in de zestien landen met de euro was 1,5 procent hoger dan in augustus. Dat is meer dan werd verwacht. In de gehele EU nam het aantal opdrachten met 1,7 procent toe. Er komt echter nog altijd flink werk minder dan vorig jaar. (ANP)

Gasproject Shell in Qatar vertraagd

Londen, 24 nov. - Een groot gasproject van Shell in Qatar heeft vertraging opgelopen. De productie zal niet begin 2010, maar eind 2010 worden opgestart, zo liet het Brits-Nederlandse concern gisteren weten. Het eerste vervoer van vloeibaar aardgas (lng) bij het project vindt mogelijk pas in 2011 plaats. Volgens Shell komt de vertraging door het hoge tempo waarin de gasindustrie in Qatar zich ontwikkelt. Bedrijven die worden ingehuurd kunnen dat niet bijhouden, aldus een woordvoerder. Het gaat om het Qatargas 4 LNG-project, een investering van 8 miljard dollar. Shell heeft 30 procent van de aandelen in handen, de rest is van het staatsbedrijf Qatar Petroleum. (ANP)

Gartner: verkoop pc’s stijgt toch

Stamford, 24 nov. - De wereldwijde verkoop van computers stijgt dit jaar toch. Onderzoeksbureau Gartner verwachtte in september nog een afname van 2 procent, maar meldde gisteren uit te gaan van een groei van bijna 3 procent tot 298,9 miljoen stuks. Volgend jaar neemt de verkoop toe met 12 procent naar 336,6 miljoen stuks. Volgens Gartner was de verkoop in het derde kwartaal groter dan verwacht. Desondanks blijft 2009 een slecht jaar voor de pc-industrie. In 2009 wordt naar schatting voor 217 miljard dollar aan pc’s verkocht, bijna 11 procent minder dan in 2008. (ANP)