Kort nieuws Buitenland

Weg vrij voor terugkeer Leterme als premier België

Door onze correspondent

BRUSSEL, 24 NOV. - De Vlaamse christen-democraat Yves Leterme kan terugkeren als premier van België, na het vertrek van Herman Van Rompuy naar Europa. De vijf partijen die de Belgische regering vormen, hebben daarover vanmorgen een akkoord bereikt.

Ze hebben onder meer afgesproken dat oud-premier Jean-Luc Dehaene, partijgenoot van Leterme, hem gaat helpen bij het zoeken naar een oplossing voor het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Vlaamse politici willen dat het kiesdistrict wordt gesplitst, zodat Franstaligen in de Vlaamse gemeenten rond de hoofdstad, niet langer op de Brusselse kopstukken van Franstalige partijen kunnen stemmen.

Hamas, Israël naderen ruil Shalit

Kairo, 24 nov. - Een akkoord tussen de Palestijnse fundamentalistische organisatie Hamas en Israël over een uitwisseling van de gevangen Israëlische korporaal Gilad Shalit tegen honderden Palestijnse gevangenen is „zeer nabij”. Dat heeft de Israëlische minister van Handel, Binyamin Ben Eliezer, vandaag gezegd. Premier Netanyahu toonde zich vandaag echter minder stellig. Volgens Egyptische functionarissen heeft Israël ermee ingestemd 160 Palestijnen vrij te laten die het eerder weigerde te laten gaan. Egypte speelt met Duitsland een bemiddelende rol. Een delegatie van Hamas is in Kairo om de details te bespreken. Volgens anonieme bronnen aan beide zijden is een akkoord voor het einde van de week denkbaar. (AFP, Reuters)

Koning ontbindt parlement Jordanië

Amman, 24 nov. - De Jordaanse koning Abdullah II heeft gisteren het parlement ontbonden en opgeroepen tot verkiezingen, waarvoor hij echter geen datum gaf. De ingreep van de koning werd verwacht na kritiek van regeringsfunctionarissen en pro-regeringsparlementsleden op de volksvertegenwoordiging omdat zij belangrijke economische wetgeving had geblokkeerd. De oppositie beschuldigde de regering ervan nu onder noodwetgeving die van kracht wordt in afwezigheid van een parlement, de economische maatregelen te willen doordrukken. Volgens de grondwet moeten binnen vier maanden verkiezingen worden gehouden. (AP)

Compensatie voor familie Menezes

24 nov. - De Londense politie zal een schadevergoeding betalen aan de familie van de Braziliaanse man die in 2005 per ongeluk werd gedood door agenten. Om hoeveel geld het gaat, is niet bekendgemaakt maar Britse media noemen een bedrag van circa 110.000 euro. Jean Charles de Menezes, destijds 27, werd op 22 juli 2005 door politiemannen op het Stockwell metrostation doodgeschoten omdat hij werd aangezien voor een terrorist. Het was kort na de aanslagen van 7 juli op het openbaar vervoer,waarbij 56 mensen de dood vonden. Er ontstond vrijwel meteen controverse over de zaak omdat Menenzes geen terrorist bleek en videobeelden aantoonden dat hij zich in de metro niet verdacht had gedragen, zoals de Londense politie beweerde. (BBC, Reuters)

VN: Soedan hindert vredesleger Darfur

New York, 24 nov. - De Soedanese autoriteiten vallen de internationale vredesmilitairen in Darfur lastig en beperken hun bewegingen, zo meldt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, in zijn nieuwste rapport over de situatie in de West-Soedanese regio. Volgens het rapport, dat gisteren in New York uitkwam, vormen de incidenten directe inbreuken op het troepenakkoord van de VN en de Afrikaanse Unie met de Soedanese regering. Bovendien maken ze het de vredesmacht Unamid moeilijk om de situatie te stabiliseren en burgers te beschermen, zoals haar opdracht is. (Reuters)

Geen beroep voor Radovan Karadzic

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 24 nov. - Radovan Karadzic mag niet in beroep gaan tegen het besluit van de rechters van het Joegoslavië-tribunaal om hem een advocaat toe te wijzen. Volgens de rechters zorgt het beroep voor vertraging.