Kort nieuws Binnenland

Advocaat: geen staatsgeheimen bij Telegraafjournalist

Amsterdam, 24 nov. - De rijksrecherche en het Openbaar Ministerie (OM) hebben geen staatsgeheime documenten van de inlichtingendienst AIVD gevonden bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Dat zei haar advocaat Victor Koppe vandaag. Zowel de papieren die thuis bij haar in beslag zijn genomen als de bestanden op de ingenomen computers bevatten volgens hem geen staatsgeheimen. Omdat de verslaggeefster formeel ook verdachte is in de zogenoemde ‘lekzaak’, heeft Koppe het OM inmiddels verzocht de vervolging van Van der Graaf te stoppen. Justitie verdenkt een medewerkster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en haar partner van het lekken van staatsgeheime informatie aan de verslaggeefster. (ANP)

Revu-journalist vrijgesproken

Den Haag, 24 nov. - Verslaggever Nick Kivits is gisteren door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken van (uitlokking van) computervredebreuk. Kivits las eind 2008 e-mails van staatssecretaris Jack de Vries van Defensie, die door een ander waren gekraakt. Het ging om mails uit de privébox van De Vries. Op basis van informatie uit de berichten schreef Kivits een artikel dat gepubliceerd werd in tijdschrift Revu. De staatssecretaris deed aangifte tegen Revu. De rechter achtte echter niet bewezen dat de journalist zelf „(uitlokkings)handelingen heeft verricht of toegang heeft gehad tot het e-mailaccount van de aangever.” De hoofdredacteur van Revu kreeg wel een boete, van 450 euro. Volgens de rechter gaf de hoofdredactie Kivits opdracht tot het schrijven van het artikel en bracht de redactie Kivits in contact met de hacker. (ANP)

Fraude met claim Bommelerwaard

Nieuwkuijk, 24 nov. - De politie heeft gisteren een 33-jarige man uit Nieuwkuijk aangehouden die zou hebben gefraudeerd met een schadeclaim na de grote stroomstoring in de Bommelerwaard in 2007. Het zou gaan om een fraudebedrag van 2 miljoen euro, aldus de politie. In december 2007 vloog een Apachehelikopter van Defensie tegen een hoogspanningskabel bij Hurwenen met als gevolg een langdurige stroomstoring in de Bommelerwaard. Naar aanleiding hiervan dienden particulieren en bedrijven claims in bij Defensie. (ANP)

De Vries betreurt gedrag verzekeraar

Den Haag, 24 nov. - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) betreurt het dat adviseurs van verzekeraar Burghthuys Adviesgroep bij militairen de indruk wekken dat zaken die Defensie regelt niet op orde zijn. Hij reageerde gisteren op het bericht dat deze ‘huisverzekeraar’ van de militaire vakbond VBM/NOV militairen een uitvaartverzekering aanbiedt, omdat Defensie niet altijd de kosten van repatriëring en begrafenis bij overlijden tijdens een missie zou betalen. Defensie betaalt die kosten wel volledig. (ANP)

‘Turkije bezint zich op bezoek Wilders’

Istanbul, 24 nov. - De Turkse regering bezint zich op het bezoek van een parlementaire delegatie uit Nederland begin januari, omdat Geert Wilders deel uitmaakt van de groep. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er overleg gaande is over de vraag of de PVV-leider tot Turkije wordt toegelaten. Dagblad Aksam meldde dat als Wilders inderdaad deel zou uitmaken van de delegatie, alle deuren in Ankara voor de groep gesloten blijven. De krant baseerde zich op een anonieme bron, die zei dat Ankara Den Haag hierover inmiddels heeft geïnformeerd. (ANP)

Den Haag, 24 nov. - Mark Harbers wordt lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Hij is de opvolger van Arend Jan Boekestijn, die vorige week opstapte nadat hij uit de school had geklapt over een gesprek tussen Kamerleden en koningin Beatrix. Dat meldde de VVD gisteren. Harbers was wethouder voor economie, haven en milieu van Rotterdam. In april stapte hij uit het college nadat de gemeenteraad had geoordeeld dat de omstreden integratieadviseur Tariq Ramadan aan mocht blijven. (ANP)