Kans van 1 procent genoeg voor Timmer

De beelden van haar dramatische val, tien dagen geleden op het ijs van Thialf, staan in het nationaal geheugen gegrift. Net als haar live uitgezonden gang naar de dokter met haar, naar achteraf bleek, gebroken enkel. „Half Nederland heeft meegehuild”, zegt Marianne Timmer een beetje verbaasd. „Ik heb thuis ongelofelijk veel reacties gehad. Kaarten, bloemen, brieven.”

In Herberg Onze Woudstee in Hierden, waarvan ze met haar echtgenoot Henk Timmer eigenaar is, ontving Timmer (35) gisteren de media. Met haar enkel in het gips en achter zich een bord met de namen van de nieuwe sponsors van haar ploeg gaf de drievoudig olympisch kampioene uitleg.

Timmer oogt scherp, de teennagels gelakt in de kleur van haar gloednieuwe jack van de Control-ploeg. Alleen dat gips. „Hak verbrijzeld, sprongbeen gebroken, enkelbanden gescheurd”, herhaalt ze de diagnose. Maar opgeven is er niet bij. „In het ziekenhuis gaven ze me 1 procent kans dat ik dit seizoen nog kan schaatsen. Over vijf weken mag het gips eraf.” In de tussentijd houdt ze zich fit met een handfiets, aerobic-oefeningen op de grond en elektro-stimulatie.

En de Spelen in Vancouver? „Er moet een wonder gebeuren wil ik dat nog halen. Maar wonderen gebeuren gewoon. Laat mij het dan maar overkomen.” En dus praat Yves Kummer, die namens atletenvereniging NL Sporter de Controlploeg begeleidt, al over een kwalificatietraject via een skate-off in januari.

Timmer mijmert over een laatste duel met haar Duitse hartsvriendin Anni Friesinger. „Sinds ons vijftiende hebben we lief en leed gedeeld op de ijsbaan. In Vancouver moest ons laatste gevecht plaatsvinden.” In elk geval verschijnt binnenkort een boek van het tweetal met volop glamourfoto’s. „Anni is het water, ik het vuur”, zegt Timmer cryptisch.