Kabinet wil van Barroso zekerheid hoge post

Nederland wil pas een definitieve kandidaat noemen voor een Europees commissaris als zeker is dat Nederland een zware post krijgt in de nieuwe Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Huidig commissaris Neelie Kroes (VVD) geldt als een van de belangrijkste kandidaten.

Net als vijf jaar geleden is premier Balkenende in een diplomatiek spel verzeild geraakt met Commissievoorzitter Barroso. Nederland behoort tot een van de laatste lidstaten van de Unie die nog geen kandidaat naar voren hebben geschoven.

Het is vrijwel uitgesloten dat Kroes haar werk op de post Mededinging kan voortzetten. Zij is inmiddels ook in voor een andere betekenisvolle portefeuille. Een andere naam die de ronde doet is die van oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy (CDA).

De verdeling van de portefeuilles is een verantwoordelijkheid van José Manuel Barroso, de Portugese voorzitter van de Europese Commissie. Hij werd onlangs voor vijf jaar herbenoemd. Er wordt volop druk op hem uitgeoefend door regeringen van lidstaten. Veel landen, onder andere Frankrijk, Duitsland en Polen, hebben gezegd een zware financiële of economische portefeuille te willen.

De meeste landen hebben publiekelijk bekendgemaakt wie hun kandidaat-commissaris is, zoals Duitsland, dat de in Brussel onbekende Günther Oettinger, minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg, naar voren schoof. Frankrijk hoopt dat oud-minister Michel Barnier de portefeuille Interne Markt krijgt.

Een woordvoerder van Barroso zei gisteren dat er nog drie landen waren die nog niet duidelijk hadden gemaakt wie hun kandidaat was. Vanmorgen maakte de Deense regering bekend minister Connie Hedegaard van Klimaat en Energie voor te dragen. Volgens bronnen rond Barroso is hij van plan volgende week bekend te maken wie welke posten krijgen.