Jongeren geslagen met knuppels

Tien jongeren uit Musselkanaal en omgeving zijn opgepakt omdat ze in september in Oost-Groningen willekeurige voorbijgangers met honkbalknuppels ernstig zouden hebben mishandeld. Dit heeft de politie in Stadskanaal vanmorgen bekendgemaakt.

Enkele van de verdachten, tussen de 15 en 23 jaar oud, wordt poging tot doodslag ten laste gelegd. Vijf van hen zitten nog vast. De slachtoffers waren veelal leeftijdgenoten. Vijftien jongeren hebben tot nog toe aangifte gedaan.

De verdachten, onder wie twee meisjes, gingen in wisselende groepjes van vijf op pad nadat ze drank en drugs hadden gebruikt. Dat gebeurde voornamelijk in de weekenden, als het al donker was.

Unitchef Anko Lange van regiopolitie Groningen zei voor RTV Noord dat het motief onbekend is. „Het gaat hier om volstrekt willekeurige slachtoffers, die toevallig ergens aanwezig waren.” De ernstige mishandeling baart de politie grote zorgen. „Vooral omdat de gevolgen van mishandeling met honkbalknuppels niet te voorspellen zijn.”

Lange bevestigt dat de verdachten rechts-extremistische sympathieën hebben. Maar dit zou geen rol hebben gespeeld bij de incidenten.

In enkele gevallen waren de slachtoffers er zo ernstig aan toe, dat de politie spreekt van poging tot doodslag. Twee van hen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Bij een jongen van zestien jaar werden tanden uit de mond geslagen.

Volgens politiewoordvoerder Sylvia Sanders werden de slachtoffers geïntimideerd en bedreigd en waren ze bang om aangifte te doen. „De verdachten zeiden dat ze vooral niet naar de politie mochten stappen. Een van hen heeft dit toch gedaan en zo is de zaak aan het rollen gebracht.”

De politie sluit niet uit dat er meer jongeren zijn mishandeld en houdt rekening met nieuwe aangiftes.