Iran verbiedt populaire krant

Een populaire, conservatieve Iraanse krant die kritisch stond ten opzichte van president Ahmadinejad is gisteren verboden. Aanleiding voor het verbod van de krant Hamshahri was de publicatie van een foto van een tempel van het verboden baha’i geloof. In de islamitische republiek zijn de rechten van christenen, joden en zoroastriërs grondwettelijk vastgelegd, maar baha’i’s worden beschouwd als afvalligen van de islam.

De foto maakte deel uit van een advertentie om toeristen aan te moedigen de tempel te bezoeken, maar wordt gezien als een welkome kans voor de autoriteiten om van een hinderlijke krant af te komen. De krant, die wordt uitgegeven door de gemeente Teheran, steunt burgemeester Bagher Qalibaf, een pragmatische conservatief die een oude rivaal is van Ahmadinejad.

Ook de krant Khabar liet weten in verband met niet nader gespecificeerde druk niet langer te verschijnen. Khabar is verbonden met een andere conservatieve rivaal van de president, parlementsvoorzitter Ali Larijani. Eerder deze maand verbood de regering een leidende zakenkrant, Sarmayeh, die de economische politiek van de regering kritisch volgde.

Een hervormingsgezinde journalist, Ahmad Zeidabadi, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in het kader van het massaproces tegen activisten en oppositieleiders op beschuldiging van opruiing tegen het regime en aantasting van de nationale veiligheid. Dat is gisteren bekend geworden. Zeidabadi, vader van vier kinderen, moet zijn straf bovendien uitzitten in het uiterste noordoosten van het land, op 1.000 kilometer van Teheran. (AP, Reuters, AFP)