Internationaal kort

‘Israël en Hamas dicht bij deal over vrijlating van korporaal Shalit’

Jeruzalem. Israël en Hamas staan op het punt een overeenkomst te sluiten voor de uitwisseling van de Israëlische korporaal Gilad Shalit tegen ongeveer duizend Palestijnse gevangenen. Bronnen dicht bij het overleg hebben dit gisteren bericht. De Israëlische president Shimon Peres, die zondag een ontmoeting had met de Egyptische president Hosni Mubarak, bevestigde dat sprake is van vooruitgang in de onderhandelingen over de vrijlating van Shalit. Ook de tweede man van Hamas, Moussa Abu Marzouk, sprak van „vooruitgang”. Volgens één van de Palestijnse bronnen zou ook Marwan Barghouti, een populaire Fatah-leider en rivaal van president Mahmoud Abbas, op vrije voeten komen. Shalit werd in juni 2006 bij een Palestijnse operatie op Israëlisch gebied gevangengenomen en naar de Gazastrook overgebracht. Het akkoord zou komend weekeinde worden gesloten. (AP, Reuters)

Ophef in India om vernieling moskee

Door onze correspondent

New Delhi. In het Indiase parlement is gisteren grote beroering ontstaan door de beschuldiging dat leiders van de hindoenationalistische BJP in december 1992 de ‘spontane’ sloop van een moskee in Ayodhya zorgvuldig hebben voorbereid. De vernieling van de moskee leidde destijds tot grootschalige rellen in India met honderden doden tot gevolg en is nog steeds een bron van spanning tussen hindoes en moslims. The Indian Express citeerde gisteren uit een tot dusver niet gepubliceerd onderzoeksrapport. Daarin staat dat oud-premier Vajpayee, de huidige oppositieleider L.K. Advani en anderen de aanval regisseerden.

Doden door explosie wapendepot Rusland

Rusland. Een ontploffing in een wapendepot van de Russische marine heeft gisteren aan zeker acht militairen het leven gekost. Twee anderen raakten gewond. De explosie deed zich voor in het arsenaal van Oeljanovsk aan de rivier de Wolga, ongeveer 900 kilometer ten oosten van Moskou. Dit berichtte het Russische persbureau RIA Novosti. Het ongeluk gebeurde volgens een legerwoordvoerder toen munitie in een vrachtauto werd geladen. In hetzelfde arsenaal was tien dagen eerder ook al een reeks ontploffingen. Daarbij verloren twee militairen het leven en raakten er zestig gewond. (AP)

Britse scholen dicht wegens noodweer

Londen. Zeker vijfentwintig wegen en zestien bruggen in het Engelse graafschap Cumbria zijn gisteren gesloten door wateroverlast na zware regenval. Ook vijfentwintig scholen in het graafschap blijven dicht. Cumbria en andere delen van Groot-Brittannië en Ierland hebben zwaar te lijden onder het noodweer van de afgelopen dagen. Eind vorige week zijn ruim 1.300 huizen in het noordwestelijke Cumbria ondergelopen. In sommige delen stond het water 2,5 meter hoog, waardoor 960 huizen onderliepen. Zes bruggen in Cumbria hebben het begeven en een zevende dreigt ook in te storten. Alle 1.800 bruggen in het graafschap worden nu gecontroleerd op veiligheid. Zestien bruggen zijn uit voorzorg gesloten. Hierdoor moeten veel mensen tientallen kilometers omrijden om op hun werk te komen. Ook in Ierland, Wales en Schotland zijn er problemen door de wateroverlast. De binnenstad van Cork, de tweede stad van Ierland, liep afgelopen weekeinde voor het eerst in een halve eeuw onder water. (BBC, Reuters)

Familie eist reactie na mijnramp China

HEGANG. Familieleden hebben gisteren opheldering geëist van de autoriteiten nadat zaterdag 104 mijnwerkers om het leven waren gekomen bij een ondergrondse gasexplosie in het noordoosten van China. Voor het leven van vier vermiste mijnwerkers wordt gevreesd. De explosie had plaats bij Hegang in de provincie Heilongjiang. Op dat moment waren ongeveer vijfhonderd mijnwerkers ondergronds bezig. De ontploffing in de Xinxing kolenmijn, een staatsmijn, was het ernstigste incident in de Chinese mijnbouw sinds twee jaar. (Reuters)