Indiaas overnamebod op LyondellBasell (chemie)

De Indiase olie- en energiemaatschappij Reliance heeft een overnamebod uitgebracht op het in surseance verkerende chemieconcern LyondellBasell. Hoeveel het bedrijf van de Indiase miljardair Mukesh Ambani precies heeft geboden, is niet bekendgemaakt, maar analisten gaan uit van een bod tussen de 10 en 12 miljard dollar op een meerderheidsbelang in het bedrijf, dat ontstond toen Basell in 2007 het Amerikaanse Lyondell overnam.

Basell zelf ontstond in 2000 uit een fusie van enkele onderdelen van het Duitse BASF en het Brits-Nederlandse Shell, die hun gezamenlijke dochter in 2005 afstootten. LyondellBasell heeft zijn fiscale hoofdkantoor in Rotterdam. Als de overname slaagt, is het de grootste Indiase aankoop in het buitenland sinds Tata Steel de Brits-Nederlandse staalproducent Corus in 2007 kocht voor 12 miljard dollar.

Reliance, dat nu op (petro)chemiegebied vooral in India zelf actief is, zou met de overname een stevige positie verwerven in zowel Europa als de Verenigde Staten. Het zou bijvoorbeeld wereldmarktleider in chemicaliën voor de witgoedindustrie worden. Reliance is ook in de race voor de overname van verschillende raffinaderijen van Shell en Exxon Mobil.

Reliance-topman Ambani meldde vorige week op een aandeelhoudersvergadering dat hij een overnamekas van 4,2 miljard dollar opgebouwd heeft en dat hij de komende tijd mikt op „wereldwijde groei door overnames”. Op dit moment bevindt 97 procent van de activiteiten van Reliance zich in India. Reliance behaalde in het in maart beëindigde boekjaar 2008/2009 een omzet van 32,4 miljard dollar, waarvan ruim de helft uit olieraffinage komt en iets meer dan eenderde uit petrochemie. In Jamnagar in West-India bezit Reliance de grootste olieraffinaderij ter wereld.