Grote fraude bij gemeente Bagdad

De Iraakse autoriteiten onderzoeken een grootscheepse fraudezaak bij de gemeente Bagdad, waar employés miljoenen dollars hebben gestolen. Dat hebben functionarissen gisteren bekendgemaakt. Fraude en corruptie hebben sinds de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 een enorme vlucht genomen. Irak staat op de vier na laatste plaats op de corruptie-index van de onafhankelijke internationale organisatie Transparency International.

Het onderzoek werd gelast door premier Nouri al-Maliki die een nieuwe machtsbasis hoopt te veroveren in de parlementsverkiezingen, begin volgend jaar. De corruptie-epidemie zal in de campagne en de verkiezingen zelf een belangrijke rol spelen.

Volgens het hoofd van de bestuursraad van de provincie Bagdad, Kamel al-Zaidy, is inmiddels aan het licht gekomen dat 20 miljoen dollar is verduisterd door een groep verdachten die cheques verzilverde op naam van niet-bestaande employés bij een bank binnen het stadhuis. „De zaak is gigantisch”, zo zei Zaidy. „Een groot netwerk van mensen die opereerden onder supervisie van het bureau van de burgemeester is erbij betrokken.”

Zaidy is lid van premier Maliki’s Dawa-partij, terwijl burgemeester Saber al-Issawi, die de gemeeente Bagdad leidt, lid is van de concurrerende Opperste Islamitische Raad. Beide partijen zijn fundamentalistisch-shi’itisch. Zaidy zei dat de gemeente wel enkele mensen had laten oppakken, maar de leiders ongemoeid had gelaten. De gemeente liet weten dertien verdachten te hebben opgepakt.

Corruptie wordt beschouwd als een van de belangrijkste problemen die de ontwikkeling van Irak in de weg staan. Buitenlandse investeerders aarzelen mede om deze reden in Irak actief te worden. Tegelijkertijd zijn de burgers ervan overtuigd dat corruptie de belangrijkste reden is waarom drinkwatervoorziening, stroom en riolering nog altijd in een zeer slechte staat verkeren. (AP)