Gretha Smit beëindigt per direct schaatscarrière

Schaatsster Gretha Smit heeft besloten haar sportieve loopbaan per direct te beëindigen. Dat heeft het management van haar ploeg Hofmeier gisteren bekendgemaakt.

De 33-jarige Smit liet zaterdag na haar teleurstellend optreden op de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar al doorschemeren te twijfelen over een vervolg van haar carrière. De winnares van olympisch zilver in Salt Lake City (2002) kampte de afgelopen jaren veelvuldig met blessures, maar de problemen met haar scheenbeen leken in de aanloop naar dit seizoen onder controle. In Hamar speelde deze kwetsuur weer op.

Smit concludeerde na haar achttiende plaats in de B-groep dat schaatsen op topniveau er niet meer inzit en staakt haar pogingen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Vancouver. „Als ik naar de Spelen ga, dan ga ik om te winnen en niet om zomaar rondjes te rijden”, zei ze gisteren.

Smit domineerde samen met haar zus Jenita jarenlang het marathonschaatsen. De doorbraak in het langebaanschaatsen kwam in Salt Lake City waar ze onverwacht olympisch zilver won op de 5.000 meter – het leverde haar de bijnaam Salt Lake Smitty op. In de twee jaren daarna behaalde ze onder meer bij de WK afstanden twee keer brons en zilver op zowel de 3.000 als de 5.000 meter.

‘Vancouver’ halen was volgens Smit nog wel mogelijk geweest, daar meedoen met de internationale top niet. „Ik heb er goed over nagedacht en gepraat met mijn familie. Dit is het verstandigste, zo wil ik niet meer over de baan.” Na Vancouver zou Smit sowieso stoppen met schaatsen. Haar beslissing direct te stoppen, betekent dat ze nu wat anders moet. „Dit is best een raar gevoel. Ik ben ineens geen schaatsster meer en zal een baantje moeten zoeken. Wat weet ik nog niet precies. Ik heb een mooie schaatsloopbaan gehad en heel veel van de wereld gezien. Aan alles komt een einde.” (ANP)