Een botsing van stoer en idioot, van techno en pop

cd techno ****

Vitalic Flashmob

De Franse producer Vitalic (Pascal Arbez) maakt techno met ballen. In 2001 brak hij door met de EP Poney, waarop de klassieke technotrack ‘La Rock 01’ staat. Volgens 2ManyDJ’s, die het nummer grijs hebben gedraaid, rockt ‘La Rock’ zoals de Amerikaanse woestijnband Kyuss. Abrez wist dit prille succes te prolongeren met zijn debuutalbum OK Cowboy (2005), dat bol stond van de spierballentechno. De plaat werd unaniem lovend ontvangen, maar daarna werd het stil rond Abrez. Nu is hij terug met het ijzersterke album Flashmob. Daarop weet hij zijn geluid zo veel gelaagdheid en diepte mee te geven dat hij alle copycats het nakijken geeft. Dat doet hij door zijn smerig rockende synthesizers te combineren met disco. Eerste single ‘Your Disco Song’ is daarvan een goed voorbeeld. De bas is nog steeds een stomp in je maag, maar daar overheen weeft Abrez een subtiel web van zoemende melodieën en gepitchte stemmen. Het resultaat is een botsing van stoer en idioot, techno en pop. Op Flashmob klinkt Vitalic als een oude meester die zijn volgelingen nog eens laat horen hoe het moet.

Toon Beemsterboer

    • Toon Beemsterboer