Duitse bankier stal van de rijken en gaf aan de armen

Als een moderne Robin Hood nam ze (tijdelijk) van de rijken en gaf het aan de armen. Maar waar de middeleeuwse legende nooit werd gepakt, is haar heldenrol nu voorbij.

Een manager van een bankfiliaal in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is gisteren veroordeeld tot 22 maanden voorwaardelijke celstraf omdat zij 1,1 miljoen euro heeft kwijtgemaakt.

De 62-jarige vrouw, werkzaam bij VR Bank in een 1.500 inwoners tellend dorp bij Bornheim, hielp armlastige klanten die in de problemen dreigden te komen doordat zij te lang rood stonden. Vlak voor de peildatum waarop hun kredietwaardigheid zou worden beoordeeld, maakte de vrouw grote sommen geld over van de rekeningen van rijke klanten naar de rekeningen van mensen die te hoge schulden hadden.

Tussen december 2003 en februari 2005 boekte de ex-manager in totaal 7,6 miljoen euro over, aldus een woordvoerder van de rechtbank in Bonn. De vrouw boekte de bedragen snel terug, maar sommige klanten hadden uiteindelijk zo veel schulden dat zij niet alles meer kon terugboeken. Zo verdampte in totaal 1,1 miljoen euro. Het betreft 117 gevallen.

De vrouw stond sinds 1990 aan het hoofd van het bankfiliaal. „Klanten spraken mij aan of ik hen kon helpen”, citeert de Duitse krant Bild de vrouw. „Een normaal krediet zouden zij niet meer hebben gekregen. Tegenwoordig kan ik mij niet meer voorstellen dat ik het nogmaals zou doen. Ik moet aan een hulpverlenerssyndroom hebben geleden.”

De vrouw krijgt slechts een voorwaardelijke straf, omdat de rechter in Bonn ervan overtuigd is dat de vrouw „slechts uit medeleven” handelde. Er zou geen enkele indicatie zijn dat zij zelf geld heeft achtergehouden. De rechter noemde het een zeer moeilijk besluit. De voormalige bankmanager is inmiddels haar baan kwijt en heeft grote schulden.