Droog Brood veroorzaakt komische kortsluiting

Cabaret

Een frisse wind, door Droog Brood.

Tournee t/m 12/6. Inl. ****

Man 1 komt man 2 tegen – en wat dan? Peter van de Witte en Bas Hoeflaak, samen het duo Droog Brood, zijn in dat genre gespecialiseerd. Bijna elke scène die ze spelen, begint met zo’n ontmoeting. En wat er vervolgens gebeurt, is nooit voorspelbaar. Meestal komt er een samenspraak op gang die eerst nog wel enigszins alledaags lijkt, maar al snel een rare wending neemt. Zodat er een komisch soort kortsluiting ontstaat. Bijvoorbeeld: twee vrienden, van wie de één aan de ander vraagt of die een nier aan hem wil doneren. Waarna die ander uiteindelijk ontsteekt in een woede-uitbarsting over de hebzucht van de één.

Op papier valt daar niet veel om te lachen, maar wel als Van de Witte en Hoeflaak het spelen. Een frisse wind is hun vijfde programma – en gelukkig niet wezenlijk anders dan de vorige vier. Alle scènes lopen zo goed als moeiteloos in elkaar over. Zelfs de lange stiltes – uiterst ongebruikelijk in de humoristische sector – zijn spannend.

Zo volgen er op de nierdonorsketch een hoogst lachwekkend nummer over iemand die tijdens een toiletbezoek te kampen heeft met een wegrollende rol wc-papier, een raak geparodieerde persconferentie over een dramatisch ongeluk en een scène over een reclamedeuntjescomponist die muziek moet maken voor universele stofzuigerzakken.

Als het bij Droog Brood ergens over gaat, is dat misschien het ongemak in allerlei situaties. Maar het zou ook goed helemaal nergens over kunnen gaan. Dat maakt niets uit.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder