De zieken van morgen

Van drie keer per dag een maaltijd plus een koekje bij de thee is al decennia geen sprake meer. Overal kan voortdurend worden gegeten. Lekker. Snoep, patat, broodjes op straat. Popcorn in de bioscoop. Aan koek verwante tussendoortjes op het werk. Kroketten in de schoolpauze. Chips en zo ’s avonds, bij de televisie. In de foyer van de schouwburg een bonbon bij de koffie, zo’n grote.

Nederland wordt te dik. Vooral de kinderen: 15 procent van de jongens en 18 procent van de meisjes is zwaarlijvig, op elke zeven baby’s en peuters is er al één te zwaar. En die aantallen groeien, stelde gisteren het eindrapport van het project ‘Convenant Overgewicht’ vast. Dat is alarmerend, want die kinderen worden volwassenen met obesitas (ernstig overgewicht). Zij zijn de zieken van de toekomst, met buitenproportionele risico’s op zware gezondheidsproblemen die zich ver voor ze bejaard zijn zullen manifesteren: gewrichtsklachten, hartklachten, kanker.

Namens dat Convenant hebben zich de afgelopen vijf jaar enkele partijen uit het bedrijfsleven, het onderwijs en het maatschappelijk veld ingespannen om gezonde voeding te propageren. De bedoeling is dat de minister van Volksgezondheid het verder oppakt. Maar hoe?

Zijn antirookcampagne was een eitje vergeleken met een eetgezondcampagne. Stoppen met roken is een heldere boodschap, ook omdat die gebracht kan worden via de hinder voor meerokers. Veel en ongezond voedsel doet de eter alleen zichzelf aan, het hindert verder niemand. Tenzij de hogere gezondheidskosten in stelling worden gebracht, die obesitas meebrengt.

Maar waarom die wel, en niet de kosten van sportblessures? Die doen mensen zichzelf ook aan. En sporten moet juist. Bewegen is noodzaak in de strijd tegen het overgewicht. Helaas maakt sporten niet direct slank. Wel gezonder, maar dat is betrekkelijk onzichtbaar. Waarmee de zwaarlijvige mens een reden heeft om het even uit te stellen. En nog maar iets lekkers te nemen.

Ga anders eten en anders leven, is de ingewikkelde boodschap voor ouders en hun kinderen. Kies voor een radicaal nieuwe levensstijl. Zie af van gezellige eetgewoonten die een stuk goedkoper zijn. Onthoud je kinderen wat ze heerlijk vinden. Laat ze sporten, sport zelf mee.

Het Convenant, dat gisteren een vervolg kreeg, bepleit allerlei verstandige maatregelen, op scholen, op sportterreinen en elders in de openbare ruimte. Dat blijven details die ogenblikkelijk achter de voordeur ontkracht worden, zolang niet wordt onderkend dat eten vaak een serieuze verslaving is, die van ouder op kind wordt doorgegeven. Stoppen is traumatisch voor de verslaafde. En ook al kickt hij af, ontvankelijk voor verleiding blijf hij altijd.

De voedselproducenten worden opgeroepen hun reclame af te remmen. Als ze dat al doen, zal het weinig uithalen. Zolang zij kunnen negeren dat veel suiker, vet en zout voedsel onweerstaanbaar voor de eetverslaafde maken, zal het aantal obesitasslachtoffers groeien. Met alle ellende van dien.