De tanden van Jules Deelder

NRC-huisfotograaf Vincent Mentzel zat gisteren maar te wachten, in café Ari, op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Hij wilde een fotoserie maken van Jules Deelder, die vandaag zijn 65ste verjaardag viert. Maar van de dichter nog niets te bekennen.

Totdat Deelders dochter en manager Ari (24) (inderdaad, naar wie het café vernoemd is) binnenkwam en meldde dat haar vader nog bij de tandarts zat. „Een bijzonder moment, want Jules Deelder, oorlogskind, is altijd doodsbang geweest voor de tandarts”, zegt Mentzel, die hem al jaren kent. „Hij ging nóóit, dus al zijn tanden vielen uit zijn mond.”

Eenmaal aangekomen in café Ari toonde Deelder zijn voor- en zijtanden, die hij dus bewaart in een doosje. Het bleek een flinke ingreep: al die tanden zijn gisteren vervangen door implantaten.

Het tijdschrift onder het tandendoosje is blanco en eigendom van Mentzel. Het is een boekje waarin hij geportretteerden vraagt hun handtekening, voorzien van een tekening, te zetten. Wat Jules Deelder erin schreef? Mentzel: „Een tekening met twee mannetjes, van wie één met een dikke rode neus. De een zegt tegen de ander: ‘What’s in a nose?’”