Aboutaleb: Rotterdam veilig in 2014

Rotterdam telt over vijf jaar geen onveilige probleemwijken meer. Burgers moeten hun eigen buurt in 2014 bovendien met een ruime voldoende beoordelen, en zelf een actieve bijdrage leveren aan het terugdringen van de criminaliteit in de tweede stad van Nederland.

Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vanmorgen aangekondigd bij de presentatie van zijn actieprogramma veiligheid (2010-2014). „Eén miljoen ogen en oren registreren meer dan wij kunnen.” Rotterdam, een van de onveiligste gemeenten van Nederland, steekt de komende vijf jaar 112 miljoen euro in veiligheidsmaatregelen.

Het huidige stadsbestuur nam zich drie jaar geleden al voor om in 2010 geen onveilige wijken meer te hebben. Die opzet is mislukt. In de laatste Veiligheidsindex zijn vier wijken aangemerkt als ‘onveilig’ of ‘probleembuurt’. Het Oude Westen scoort met een 3,5 het slechtst, vooral door aanhoudende drugsoverlast. De jaarlijkse veiligheidsmeting wordt opgesteld op basis van politiecijfers en de subjectieve beoordeling van bijna 12.000 Rotterdammers.

Aboutaleb zegt inwoners intensiever te gaan betrekken bij het bestrijden van overlast en het vergroten van de wijkveiligheid. Burgers krijgen inspraak bij de invulling én de uitvoering van het ‘maatprogramma’. Dit jaar nodigde Aboutaleb bewoners al vier keer uit om mee te praten tijdens het reguliere overleg met de hoofdofficier van justitie en de politiekorpschef.

Aboutaleb toonde zich vanmorgen opvallend kritisch over het functioneren van de deelgemeenten. Tijdens een inspectieronde in een park in Hillesluis, een achterstandswijk ‘op’ Zuid, constateerde hij onlangs dat verlichting volledig ontbreekt. „Dat kan dus niet, en dat heb ik de portefeuillehouder daar ook verteld.”

Actieprogramma R’dam opnrc.nl/binnenland

    • Mark Hoogstad