7 redenen om uit te gaan

Julius Anton ( Jules) DEELDER (1944) Nederlands dichter en schrijver. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 1 november 2004 Mentzel, Vincent

1 feestje

Deelders AOW-party

Rotterdam: Dado. Tijd: 20.00u. Prijs: 6,50 euro. www.dado-rotterdam.nl

Vandaag viert Jules Deelder zijn 65ste verjaardag met zijn eigen AOW-feestje. Met cocktails en taart, de presentatie van zijn nieuwe boek Vrijwel alle verhalen, een optreden van New Cool Collective en de presentatie van zijn album Deelder 65.

2 opera

Opera Zuid: Faust

Tilburg: Schouwburg. Tijd: 20.15u. www.theaterstilburg.nl

Opera Zuid brengt Faust van Gounod als ‘film noir’. De cast van deze hedendaagse versie – Mefisto gebruikt bijvoorbeeld moderne middelen als e-mail en internet – bestaat o.a. uit Harry Peeters, de Amerikaan Stanley Jackson als Faust, Anja van Engeland en Annett Andriesen. Frans gezongen, Nederlands boventiteld. Tournee t/m 22 dec (www.operazuid.nl).

3 muziek

Peter Doherty

Eindhoven: Effenaar. Tijd: 20.15u. Kaarten: 25 euro. www.effenaar.nl

Optreden van Pete(r) Doherty, bij het grote publiek vooral bekend van zijn drank- en drugsgebruik, zijn relatie met Kate Moss en vriendschap met Amy Winehouse. Na The Libertines en Babyshambles doet Doherty het nu solo, al treedt hij wel met een volledige band op, die wellicht ook The Libertines en Babyshambles materiaal zal spelen. Eerder dit jaar verscheen zijn debuut Grace/Wastelands.

4 lezing

Om het naakte bestaan

Utrecht: Tumult. Tijd: 19.00-21.00u. Entree: 15 euro, incl. boek. www.tumultdebat.nl

De klimaatontregeling en de financieel-economische crisis van nu maken de analyses van Marx en Engels weer zeer actueel, zo stelt milieuactivist en publicist Willem Hoogendijk tijdens zijn Karl Marx-lezing.

5 dans

Bruno Listopad: Spectatorship

Amsterdam: Brakke Grond. Tijd: 20.30u. Entree: 12,50-16 euro. www.theaterfrascati.nl

De eigenzinnige choreograaf Bruno Listopad onderzoekt met zijn nieuwe voorstelling Spectatorship de positie van de toeschouwer in relatie tot de performer en de ongelijkwaardigheid tussen beiden. Tournee t/m 13 januari (www.brunolistopad.com).

6 reizende kunst

Prufrok #1 Licht

Tilburg: De NWE Vorst. Tijd: 20.00u. Entree: 7,50 euro. www.prufrok.nl

Onder de naam ‘Prufrok’ reist een mix van performances, installaties, presentaties, voorstellingen en discussies langs podia in Tilburg, Den Haag, Amsterdam en Almere. Tijdens deze eerste editie met als thema ‘licht’ onderzoeken kunstenaars de artistieke mogelijkheden van licht. Met theatermaker/vormgever Theun Mosk, beeldend kunstenaar Michiel Pijpe en mediakunstenaar Geert Mul.

7 muziek

Golden Silvers

Amsterdam: Paradiso grote zaal. Tijd: 22.30u. Entree: 9 euro excl. lidm. www.paradiso.nl

Het Londense indiepoptrio Golden Silvers maakt vooral gebruik van drums, bas en synths. Hun sound doet enigzins denken aan Sly Stone, Prince, Blur en The Mystery Jets. In april verscheen het debuutalbum True Romance. Dit concert zou oorspronkelijk in Bitterzoet zijn.