2 miljard euro voor duurzame energie

Het kabinet investeert het komend jaar fors in de productie van duurzame energie. In totaal wordt 2 miljard euro uitgetrokken voor projecten die 1.500 megawatt opleveren. Met de hoeveelheid duurzame elektriciteit die wordt gesubsidieerd kunnen 680.000 huishoudens van groene stroom worden voorzien.

Dat schreef minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer. De projecten vallen onder de Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE) waarmee wind- en zonne-energie, biomassa en waterkracht gestimuleerd worden.

Nederland is bezig met een inhaalslag op het gebied van duurzame energie. Er is pas laat begonnen met groene investeringen, maar in 2008 is het aandeel duurzame energie met 25 procent gestegen tot 3,4 procent. Het doel van het kabinet is in 2020 tot 20 procent duurzame energie te komen. In heel Europa is het aandeel duurzame energie met 7 procent relatief laag.

Het kabinet heeft de subsidieregeling SDE verhoogd in het crisispakket dat in maart werd opgesteld om de economie een stimulans te geven . Daardoor is dit jaar 2,5 miljard euro extra beschikbaar voor investeringen in wind op zee, waar het grote rendement vandaan moet komen. Daarom besloot het kabinet de doelstellingen hiervoor te verdubbelen naar een productiecapaciteit van 950 megawatt.

Volgend jaar wordt de subsidieregeling ook opengesteld voor wind op land voor grote molens. De hoeveelheid aanvragen voor wind op land viel in eerste instantie tegen. Minister Van der Hoeven heeft acties in gang gezet om de procedures te verkorten. Het project Noordoostpolder is hiervan het eerste concrete resultaat. Voor wind op zee wordt binnenkort een aanbesteding opengesteld.