Wüst enige Nederlandse op podium in Hamar

Ireen Wüst is gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in Hamar tweede geworden op de 1.500 meter. De schaatsster van TVM zette een tijd neer van 1.55,95. Alleen Kristina Groves uit Canada was sneller: 1.55,16. Het brons ging naar de Tsjechische Martina Sablikova: 1.56,34.

Wüst hechtte bijna net zoveel waarde aan het zilver als aan de gouden plak op dezelfde afstand een week eerder in Heerenveen. „Vorige week was een doorbraak voor me, dit is een belangrijke bevestiging.”

Wüst was in Hamar de enige Nederlandse schaatsster die een medaille won. Op de 1.500 meter werd Diane Valkenburg zevende, Annette Gerritsen achtste en de niet fitte Margot Boer vijftiende. Bij de 5 kilometer bereikten de Nederlandse vrouwen zaterdag een nieuwe ondergrens. Renate Groenewold werd elfde en voorlaatste in 7.13,17, ruim 23 seconden achter winnares Martina Sablikova. Moniek Kleinsman deed het met 7.18,43 nog slechter. Elma de Vries werd achtste: 7.10,72. In de B-groep faalden Gretha Smit (7.23,46) en Annouk van der Weijden (7.19,12) ook.

„Ik kan gewoon niets extra’s. Op dit moment mis ik de energie”, zei Groenewold, die in Nederland een operatie ondergaat. Waaraan wilde ze niet zeggen. „De oorzaken van mijn prestaties zijn bij mij bekend. De problemen zijn op te lossen.”

Smit was zwaar aangeslagen na haar optreden. De winnares van olympisch zilver in 2002 overweegt te stoppen. Smit heeft tijdens het schaatsen al langer last van haar onderbeen. Ze besloot gisteren in elk geval de 3 kilometer vaarwel te zeggen. Na overleg met de begeleiding bepaalt ze vandaag of ze zich, met het oog op de Winterspelen , nog gaat richten op de 5 kilometer of dat ze definitief stopt. „Op deze manier heb ik geen zin om mee te doen.”

Na behoorlijke prestaties bij de eerste twee wereldbekerwedstrijden, in Berlijn en Heerenveen, speelden de Nederlandse schaatsers zaterdag geen rol van betekenis op de 1.500 meter. Mark Tuitert deed het met de zesde plaats nog het beste. „De pijp is na vier weekeinden schaatsen gewoon even leeg”, aldus Tuitert, die Shani Davis in 1.44,27 zag winnen. Daarmee vestigde de Amerikaan een nieuw wereldrecord op een laaglandbaan. Kjeld Nuis was met 1.46,90 de snelste in de B-groep.

Davis zei gisteren niet mee te zullen doen aan het WK sprint in Obihiro in januari. „Alles draait om de Olympische Spelen”, verklaarde de Amerikaan. „Het WK zit er te kort voor. Daarom doe ik niet mee.” (ANP)