Werken ze langs elkaar heen bij Clingendael?

In zijn artikel ‘Hamas verdient geen steun’ (Opiniepagina, 16 november) spreekt Alfred Pijpers over een „gewelddadige en fundamentalistische inslag van Hamas” en over „vernietiging van de staat Israël”.

Het lijkt of de ene afdeling bij Clingendael niet weet wat de andere doet. Een recente studie door Floor Janssen bij Clingendael toont immers belangrijke ontwikkelingen bij Hamas. In de beginjaren stond dergelijke retoriek voorop. In de volgende periode echter (Oslo-jaren) zocht ook Hamas naar oplossingen en kwam het met bruikbare voorstellen. De laatste jaren streeft Hamas naar concrete regeringsverantwoordelijkheid om die te realiseren. Pijpers is blijkbaar in die eerste periode blijven hangen.

Jan Elshout

Wervershoof

    • Jan Elshout Wervershoof