Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Welke wasknijpers zijn nou beter voor het milieu?

Tebbine Strüwer uit Amsterdam kocht laatst plastic wasknijpers. Heel milieubewust, vond ze zelf. Een vriend bracht haar aan het twijfelen: zijn houten wasknijpers niet beter voor het milieu?

Om een definitieve keuze tussen houten of plastic knijpers te maken is een levenscyclusanalyse nodig. Dat is een onderzoek naar de milieugevolgen van een product, vanaf het moment dat het werd gemaakt tot en met de afvalfase. Hans van Dijk van Milieu Centraal, een organisatie die informatie geeft over milieubewust leven, legt uit: „Veel hangt af van de gebruikte hoeveelheid materiaal, het gewicht en de plasticsoort.” Neem de uitstoot van broeikasgassen bijvoorbeeld, en de hoeveelheid land die nodig is voor de productie. „Maar voor zover bekend is zo’n analyse voor wasknijpers nog nooit gemaakt.”

Wat dus de meest milieubewuste aankoop is, valt niet met zekerheid te zeggen. Als bomen worden teruggeplant voor de gekapte bomen die eindigen als wasknijpers zou de houten variant de beste zijn, meent Bernard Tuinstra van Sorbo, distributeur van huishoudproducten. „Plastic wordt immers gemaakt van olie, een grondstof die een keer opraakt.” Daarnaast is er minder energie nodig om houten knijpers te produceren. Houten wasknijpers zijn dus het meest milieuvriendelijk, stelt hij. Maar, voegt hij toe, vóór plastic pleit weer het feit dat goedkope plastic knijpers vaak van gerecycled materiaal zijn gemaakt.

Om de was milieubewust op te hangen moet Tebbine haar knijpers in ieder geval zo lang mogelijk gebruiken. Maar welke knijper kun je dan het beste gebruiken? Ook lastig: hout kan schimmelen door vocht en plastic knijpers worden broos.

Bernard Tuinstra kan over levensduur helaas geen uitsluitsel geven. „Het ligt eraan welk houtsoort er is gebruikt en hoe de samenstelling van het plastic precies is. Daarnaast zijn ook de vorm en het type veer van belang.”

Eén ding is wel duidelijk: je kunt beter wasknijpers gebruiken dan dat je de wasdroger aanzet.

Karlijn van Houwelingen