Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Aandacht voor de documentaire Poortwachters die op 30 november wordt uitgezonden. De film geeft een kijkje achter de schermen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Een reconstructie van de gang van zaken bij Marco Borsato’s The Entertainment Group. En de ontwikkelingen in de strijd tegen het HIV-virus. Ned.2, 22.15-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn cabaretier Sanne Wallis de Vries van wie vorige week een nieuw soloprogramma in première ging, en schrijver/dichter Jules Deelder, die morgen 65 wordt.Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Barry Atsma en Anna Drijver, hoofdrolspelers in de speelfilm Komt een vrouw bij de dokter, komen praten over die film. Ned.1, 23.00-23.50u.

Documentaire

Tegenlicht: Peace versus Justice. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft Joseph Kony aangeklaagd. Hij is leider van de Lord’s Resistance Army dat al twintig jaar rovend en moordend door Oeganda trekt. De aanklacht tegen Kony en zijn handlangers lijkt echter de vrede in de weg te staan. Steeds meer Oegandezen zien het IS als een westerse instelling die geen rekening houdt met de wensen van de bewoners ter plaatse. Die zien liever een berechting van de leiders door een Oegandese rechtbank, en voor de volgelingen een traditioneel reinigings- en verzoeningsritueel, opdat die meelopers weer in de gemeenschap kunnen worden opgenomen. Ned.2, 20.55-21.50u.

Panorama: Lethal enterprise. Een wetsartikel inzake medeplichtigheid wordt door de Britse justitie steeds vaker ingezet bij het uitdelen van straffen. Het artikel bepaalt dat alle aanwezigen in een groep waarvan een enkele persoon een misdrijf begaat even zwaar gestraft worden als de dader. Panorama onderzoekt of het toepassen van deze wet leidt tot onevenredig zware veroordelingen.BBC 1, 21.30-22.00u.

Life: Hunters and hunted. Natuurserie, waarin vanavond aandacht voor het vermogen van dieren om strategieën te ontwikkelen om prooien te verschalken en trucs om zelf gevaar te ontlopen. BBC 1, 22.00-23.00u.

The Yes Men. Hilarische documentaire uit 2003 waarin antiglobalisten zich voordoen als vertegenwoordigers van de World Trade Organisation om op allerlei handelsbijeenkomsten absurde stellingen te verkondigen en belachelijke presentaties te houden. Film won Publieksprijs op IDFA 2004. Ned.2, 22.55-0.05u.

Cultuur

School of Saatchi. Eerste van vier afleveringen over talentenjacht waarin een panel, met daarin onder anderen Tracey Emin, uit duizenden inzenders twaalf onbekende beeldende kunstenaars selecteerde die hun werk mochten presenteren aan Charles Saatchi. De Britse reclametycoon, kunstverzamelaar en galeriehouder koos daaruit een zestal dat enige tijd de beschikking kreeg over een atelier. Daar maakten zij een aantal kunstwerken. Uiteindelijk werd een van hen uitgenodigd voor Saatchi’s e expositie Newspeak : British Art Now die t/m 17 januari in de Hermitage in St. Petersburg te zien is. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Harirah. Nieuwe satirische serie van twee Turks-Nederlandse (Inci Lulu Pamuk en Elvan Akyildiz) en twee Marokkaans-Nederlandse (Karim El Guennouni en Mohammed Azaay) cabaretiers. Azaay en El Guennouni zijn bekend als theaterduo De Varkensfabriek; Pamuk en Akyildiz zijn samen Hassan’s Angels. De regie van Harirah is van Kees ‘Jiskefet’ Prins.Ned.3, 22.00-22.30u.

The Graham Norton Show. Komische talkshow waarin de uitbundige Graham Norton vanavond acteur Michael Sheen, komiek Rhod Gilbert en Dame Shirley Bassey ontvangt. Zij maakte onlangs voor het eerst in jaren weer een plaat en zingt vanavond ‘The Girl from Tiger Bay’.BBC 1, 23.35-0.20u.

Radio

De avonden. Verslag van Crossing Border, afgelopen weekeinde in Den Haag. Wim Brands en Jeroen van Kan praten met o.a. Paulien Cornelisse, Wim de Bie en Jay McInerney. Met muziek van o.a. Jim White en Stephen Malkmus. Radio 6, 19.02-21.59u.