Tweede ronde in Roemenië

Er komt een tweede ronde in de Roemeense presidentsverkiezingen. Op 6 december krijgen de Roemenen de keuze tussen de regerende president Traian Basescu en zijn uitdager Mircea Geoana. Dat is duidelijk na de eerste officiële resultaten van de eerste ronde met 12 deelnemers die gisteren werd gehouden.

Met driekwart van de stemmen geteld heeft Basescu, officieel partijloos maar gelieerd aan de Democratisch-Liberale Partij, 32,8 procent van de stemmen, tegen 29,8 procent voor de sociaal-democraat Geoana. Dat maakte de kiescommissie vanochtend bekend. De conservatieve oppositieleider Crin Antonescu kreeg bijna 21 procent maar valt als derde af, alleen de eerste twee kandidaten gaan door naar de tweede ronde.

Door de krappe voorsprong is de uitslag van de tweede ronde onvoorspelbaar. Analisten verwachten dat een groot deel van de stemmen van Antonescu naar Geoana kunnen gaan uit protest tegen het beleid van Basescu.

De president in Roemenië heeft voornamelijk een ceremoniële taak, maar wijst wel de volgende eerste minister aan. Sinds de val van de regering begin oktober verkeert Roemenië in politieke instabiliteit, waardoor een noodzakelijke IMF-lening van 1,5 miljard euro wordt geblokkeerd. Daardoor kunnen lonen van ambtenaren moeilijker worden betaald. De Roemeense economie zal dit jaar met 8,5 procent krimpen. Het land met 22 miljoen inwoners is nu al een van de armste van de Europese Unie. (Reuters, AFP, AP)