Saai duel om vierde plaats

Feyenoord en FC Utrecht scoorden gisteren niet.

De jonge Feyenoorders hadden niet de vorm van vorige week in Jong Oranje.

Diego Biseswar en Georginio Wijnaldum kregen afgelopen week nog volop lof voor hun optredens in Jong Oranje. Biseswar (21) droeg met twee assists bij aan de overwinning op Jong Liechtenstein, al ontsierde hij zijn sterke spel met een rode kaart. Wijnaldum (19) maakte tegen Jong Spanje het winnende doelpunt, waardoor de Nederlandse jeugdinternationals een goede uitgangspositie hebben in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap van 2011.

Maar gistermiddag konden de twee Feyenoorders hun optredens in de luwte van stadions De Vliert en Het Kasteel geen passend vervolg geven in de volle Kuip. De twee flankeerden spits Sekou Cissé bij het doelpuntloze gelijkspel tegen FC Utrecht, maar toonden nog voor rust niet de vorm die ze bij Jong Oranje etaleerden. Wijnaldum schoot de bal in kansrijke positie twee keer richting de tweede ring van de Kuip, Biseswar werd na enkele mislukte acties al voorzichtig uitgefloten.

Feyenoord heeft meer talenten die grillig gedrag vertonen. Zo wordt de boetepot van de spelersgroep vooral gespekt door laatbloeier Andwelé Slory (27). De buitenspeler is sportief opgebloeid, maar heeft buiten de lijnen moeite met het profbestaan. Slory had afgelopen week griep, kon niet spelen tegen FC Utrecht, maar deelde vrijdag wel handtekeningen uit op een schoolplein in Barendrecht. „Dat was goed bedoeld en heel lief van hem”, zei trainer Mario Been. „Zoiets had mij ook kunnen overkomen. Maar als prof kan hij niet ziek zijn en in zo’n situatie belanden.”

Ook belofte Luigi Bruins (22) voldoet vooralsnog niet aan de verwachtingen. Hij heeft geen basisplaats en moest zelfs al eens op de tribune plaatsnemen. Tegen FC Utrecht viel hij niet onaardig in, maar hij miste de beste kans van Feyenoord. Zijn schot werd van de lijn gehaald door Mihai Nesu. „Jammer, want het had hem over een mentaal probleem heen kunnen helpen”, zei Been. „Met een doelpunt zou hij weer wat credits hebben gekregen van de supporters. Ik heb hem vandaag weer een aantal dingen zien doen waaraan ik kan zien dat hij in potentie echt goed kan voetballen, maar zijn ontwikkeling moet wat sneller.”

Gevraagd naar het spel van de jeugdinternationals Biseswar en Wijnaldum zei Been dat hij had gehoopt dat zij met hun beweeglijkheid voor ruimte in de gesloten verdediging van FC Utrecht zouden zorgen. Beiden leken hun lef bij Jong Oranje te hebben gelaten en zagen de meeste individuele acties stranden. „Als ze alleen tegenover hun directe tegenstander staan, vind ik dat ze erlangs moeten komen”, zei Been. „Zeker met de kwaliteiten die zij hebben.”

Toch gelden volgens Been verzachtende omstandigheden voor het wisselvallige spel van de jongste spelers in de selectie, waar ook de wel constant spelende jeugdinternational Leroy Fer (19) bij hoort. „Het heeft natuurlijk ook met hun leeftijd te maken. Ze willen allemaal heel graag met die bal lopen en maken dan niet altijd de juiste keuzes”, zei hij.

Met zes blessures en opvallend weinig doelpunten bij zowel Feyenoord als FC Utrecht beloofde de wedstrijd om de vierde plaats in de eredivisie op voorhand al weinig goeds. Met name de eerste helft was slaapverwekkend, met een verdedigend FC Utrecht en een statisch Feyenoord. De wedstrijd speelde zich vooral af op het middenveld, waar beide ploegen vaak balverlies leden en vervolgens overtredingen begingen. „Ik miste het gif. In dat tempo had ík zelfs moeiteloos kunnen meedoen”, spotte Been na afloop.

Feyenoord had door de verdedigende tactiek van FC Utrecht-trainer Ton du Chatinier een veldoverwicht, maar slaagde er nauwelijks in kansen te creëren. De beste mogelijkheid was voor verdediger André Bahia, die de bal net over de lat kopte. FC Utrecht kreeg een goede kans via Jacob Mulenga. De Zambiaan schoot over het doel na weifelend ingrijpen van Feyenoordaanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die tegen een gele kaart aanliep en deze week voor het duel met ADO Den Haag geschorst is.

Na rust moest vooral Feyenoorddoelman Darley optreden; na zijn blessureherstel krijgt hij de voorkeur boven routinier Rob van Dijk. De Braziliaan pareerde een schot van Dries Mertens en zag twee keer Mulenga met het hoofd het doel missen. Voor Feyenoord kreeg behalve Bruins ook mede-invaller Roy Makaay een goede mogelijkheid voor doelman Michel Vorm, maar ook hij kon het terechte gelijkspel niet voorkomen.

    • Michiel Dekker